White Well: гараж та простір для відпочинку

Гараж та простір для відпочинку (с. Біла Криниця, Рівненський район).

Команда: Микола Ткачук, Дмитро Котляров, Петро Степанюк, Максим Терехов, Андрій Ничипорук, Павло Алексєвич.

Рік реалізації: 2019.

Проект втілюється.

Цей проект - чудовий зразок того, як може в процесі роботи архітекторів трансформуватися і масштабуватися стартове замовлення. Розпочиналося все з простого завдання: замовникам був потрібен гараж для другого автомобіля суміщений з невеличкою зоною відпочинку на веранді. Також вони хотіли змінити опорядження фасаду будинку та вже існуючої будівлі бані, і зробити його в одному стилі з новозбудованим гаражем.
Але, поки ми підбирали варіанти конфігурації такої на перший погляд простої будівлі: висоту, варіанти зонування і максимально ефективного використання простору - отримали в результаті один з найоригінальніших наших проектів. Читайте, як це було.

Вихідні дані та завдання

Наші замовники мають в передмісті Рівного двоповерховий будинок з вбудованим гаражем на одне авто і поряд господарську будівлю з банею. Площа ділянки велика, тому господарі вирішили побудувати ще один гараж і при ньому розмістити невеличку веранду, яка б виконувала функцію зони відпочинку з місцем для приготування їжі. Гараж мав бути максимально простим, ніяких зон зберігання чи місця для ремонтного інструменту не потрібно - все це є в основному гаражі.
В будинку замовники ще не живуть, в ньому завершені всі чорнові будівельні роботи, а наша команда розробила дизайн-проект, який скоро розпочнуть втілювати.
Ескіз генплану ділянки (під номером 1 - проектний гараж).
Перед нами стояло дві окремі задачі:
Щоб вирішити їх оптимально по часу, ми розділили проект на етапи і в грудні (коли замовники звернулися) в першу чергу розпочали проектувати гараж. Таким чином, одразу з настанням весни господарі отримали від нас робочий проект і змогли оперативно почати будівництво, а ми приступили до опорядження фасадів.
Існуючі будівлі замовників: господарська з банею та житловий будинок.

Етапи проектування: гараж

Будівля гаража з зоною відпочинку пройшла декілька ітерацій, перш ніж отримала кінцеву конфігурацію та вигляд. Основна ідея її планування полягала в розділенні та розміщенні з заднього боку гаража, а з головного фасаду - невеликої веранди з кухонними і м’якими меблями. Якщо співвіднести цю будівлю з існуючим будинком, то в’їзд в гараж розміщується з того боку, де вулиця та головний вхід в будинок, а зона відпочинку - з боку внутрішнього двору.
Будівля в плані має форму прямокутника з габаритними розмірами в осях 4,35 м на 11,13 м. Гараж і зона відпочинку розмежовані і кожна має окремий вхід (таким було бажання замовників). Фундамент спочатку планувався стрічковий, бо існуючий будинок замовників зведений саме на такому. Та, після проведення геологічного дослідження ми з’ясували, що саме на цій частині ділянки грунт такий, що потрібно облаштовувати фундамент типу монолітний ростверк по буронабивних палях.
 
Перший ескіз. Вигляд 1 - фасад будівлі з боку гаража, вигляд 2 - з боку зони відпочинку.
На подальший розвиток ідеї конфігурації будівлі приміщення нас наштовхнув порожній простір по типу горища, який утворювався над гаражем під скатами даху. В найвищій точці його висота складала лише 1,80 м, тобто стояти в повний зріст можна було тільки по центру.
 
Одна з проміжних робочих моделей будівлі. Зліва головний фасад і зона відпочинку. Справа - гараж і над ним горище.
Ми не планували спочатку задіювати цю зону, вона мала бути суто господарською як горище з доступом через приставну драбину. Але, з’явилася думка, що тут можна створити затишний і усамітнений додатковий простір для відпочинку, з легкими динамічними меблями. Почитати книгу, подивитися фільм, пограти в комп’ютерні ігри чи просто поспати - для всіх таких функцій ця антресольна зона ідеально підходила. Тому, спільно з замовниками ми прийняли рішення раціонально її використати. Для безпеки обгородили перилами, замість драбини запроектували сходи і, щоб тут можна було стояти в повний ріст - збільшили висоту будівлі. Аби убезпечити антресоль від вихлопних газів чи інших запахів з гаража, дерев’яне перекриття над ним буде додатково ізольоване та утеплене.
 
Була ще одна, конструктивна причина збільшення висоти будівлі. На початку роботи ми планували робити дахове перекриття з дерев'яних крокв, які мали опиратись на конковий брус. Але, на етапі ескізного проекту, проаналізувавши реальні розміри і несучу здатність конструкцій інженери прийшли до висновку, що слід застосувати дерев'яні ферми. Бо при запланованій ширині будівлі попередній тип перекриття конструктивно неможливий, він може не втримати дах. А зменшити ширину ми не могли, бо вона залежала від габаритів автомобіля і мінімально необхідних відстаней від авто до стін гаража (щоб безпечно відкривалися двері і був доступ).
Ця конструкція перекриття габаритніша ніж та, що була запланована спочатку і на антресолях її будуть зачіпати головою. Тому, щоб уникнути цього висоту приміщення збільшили і, в результаті, в найвищій точці антресолі вона склала близько 3 м, а загальна в будівлі - 5,8 метрів.
 
Одна з проміжних робочих моделей будівлі.
Паралельно з цими змінами замість драбини ми додали повноцінні сходи на антресоль вздовж правої стіни. Інженери детально прораховували кут їхнього нахилу, бо сходовий марш конструктивно “втоплений” і займає значний простір гаража, а ми були в цьому обмежені. Якщо сходи надто пологі та низькі, то може вийти так, що щоразу відкриваючи передні двері водій буде стукати ними по нижній частині сходового маршу. Або взагалі, автомобіль не зможе в’їхати до кінця гаража чи неможливо буде відкрити його двері. В результаті, прийняли рішення зрізати сходами частину приміщення, але з залишенням всіх необхідних габаритів для заїзду і зручного розміщення авто.
 
Приміщення в поздовжньому розрізі. Внизу зліва гараж, над ним антресоль, на якій можна комфортно стояти в повний ріст. Справа - зона відпочинку.
Гаражні ворота запроектовані ролетного типу, з можливістю встановлення автоматичних приводів відкривання, а їх механізм кріпиться до стелі. Так як гараж проектувався мінімально необхідних габаритів, то одним з вирішальних параметрів його висоти було саме те, скільки місця потрібно для механізму відкриття воріт.
Ми пропонували замовникам облаштувати окремі двері в гараж, щоб можна було мати доступ до авто не відкриваючи воріт. Це зручно, коли ви не плануєте виїжджати, а лише треба щось взяти чи занести в гараж. Або ж, при поганій погоді відкрити двері і зайти в гараж набагато швидше, ніж відкривати ворота. Але, так як цей гараж не основний і потреби часто користуватися ним немає, то замовники від цього відмовилися. В принципі, ворота можна відкривати дистанційно з пульта, тому проблеми в тому, що доступ в гараж лише через ворота – немає.
 
Розріз приміщення. Зліва кухня в зоні відпочинку відкрита, справа - закрита.
Ще одним етапом еволюції проекту стали розсувні двері, за якими ховається зона приготування їжі на першому поверсі. Ідея полягає в тому, що кухня не буде використовуватися регулярно і можна її відкривати лише при потребі
 
Поперечний розріз будівлі. Зліва кухня відкрита, справа - закрита.
В кухні запроектоване місце під маленьку електричну поверхню для готування їжі, умивальник, робочу поверхню та зони зберігання. До будівлі підведені комунікації - електроенергія і вода. Що стосується опалення, то підтримувати взимку комфортний для проживання температурний режим немає потреби, бо будівля нежитлова. Але, щоб не було промерзання, для підтримки мінімальної температури та для епізодичної експлуатації взимку передбачено два види електричної «теплої» підлоги. Одна з них це електричні нагрівальні мати, які будуть покладені на бетонній стяжці внизу в зоні відпочинку. Друга – інфрачервона плитка - на антресольному рівні, по дерев’яних балках перекриття. В гаражі опалення не передбачене.
Візуалізація будівлі з боку в’їзду в гараж. Поряд існуючий будинок.
Багато часу під час роботи над проектом в нас зайняли пошуки оптимальних конструктивних рішень. Деякі цікаві ідеї візуального оформлення відкинули якраз через те, що втілити їх при існуючих вихідних даних було технічно неможливо.
Візуалізація будівлі з боку зони відпочинку.
Наприклад, замовники хотіли бачити зону відпочинку з розсувними скляними дверима, які б повністю відкривалися на весь фасад. Ідея полягала в тому, щоб в теплу пору року відкривати двері і візуально об’єднувати простір зони відпочинку та тераси.
Але, після пошуків варіантів реалізації ми зрозуміли, що втілити цей задум не вдасться. Скляний вітраж фасаду важкий і при повністю відкритих розсувних дверях він буде тиснути та прогинати перемичку над дверним прорізом. Тому, обрали компромісний варіант дверей, які не розсувні, а просто розкриваються навстіж. Порогу немає, щоб все таки зберегти візуальне об’єднання простору вулиці і будівлі в теплу пору.
 
Головний фасад в осях. Вітражна система з двостворчастими дверима. Розмір віконного прорізу 4,1 м на 5,9 м. Площа - 21,58 м.кв.
Все засклення будівлі зроблено алюмінієвими фасадними системами компанії “КТБ-Груп”. Вони на порядок дорожчі, ніж металопластикові конструкції, але з пластику такі великі площини засклення неможливо реалізувати конструктивно. В металопластикових конструкціях найбільший віконний (чи дверний) проріз - це 1,80 м. При габаритах цього фасаду 4,1 м на 5,9 м він перетворився б на суцільну “решітку” з квадратів 1,80 м на 1,80 м і ефект прозорої стіни був би втрачений. Отож, для створення скляних стін з мінімальною кількістю рам підходять лише алюмінієві системи.
 
Скляний фасад з боку зони відпочинку.
За рахунок висоти і великого об’єму внутрішнього простору влітку в зоні відпочинку спекотно не буде. Плюс вітражні вікна в бокових стінах будуть закриватися жалюзі чи шторами. Великим плюсом є те, що будівлю ми зорієнтували скляним фасадом на північ, отож відпочинок чи всередині, чи на терасі буде комфортним, без активного сонячного проміння.
Візуалізація будівлі поряд з існуючим будинком. Вигляд з боку гаражу.
До початку весни ми віддали замовникам робочий проект і, як тільки погодні умови дозволили, вони розпочали роботи. Вже в процесі будівництва виникли деякі зміни, бо в цілях економії ресурсів замовники вирішили частину будівлі звести з газоблоку. Ми зробили перерахунок потрібної кількості матеріалів, але ці зміни створили певні візуальні неприємності в інтер’єрі (вузли, кути) через стикування цегли і блоку різних габаритів (ширина блоку 300 мм, цегли 380 мм). Та, в цілому, це дозволило здешевити вартість будівництва.
 
Процес будівництва.
Перекриття.
Поряд - існуючий будинок замовників.

Етапи проектування: опорядження фасадів

Коли гараж вже будувався, ближче до літа ми почали працювати над опорядженням фасадів. Існуючий вигляд будинку та будівлі бані не подобався замовникам і вони хотіли його змінити та об’єднати вже всі три споруди в одному стилі.
Вихідними даними було те, що будинок і баня вкриті черепицею темно-червоного відтінку і змінювати її не передбачалося, то ж ми повторили її і на гаражі.
 
Фасади будинку в осях.
Фасади господарської будівлі в осях.
Фасади новозбудованого гаража в осях.
Якби такого обмеження не було, то ми б запропонували колористичне рішення в чорному або темно-сірому відтінках. Такі стримані та строгі темні кольори ідеально відповідають скандинавському стилю будівлі гаража. Але, враховуючи існуючу черепицю, ми ввели в опорядження молочний, темно-коричневий та сірий відтінки та штукатурку з імітацією дерева. В результаті, загальний візуальний образ вийшов теж стриманий і спокійний.
Зараз замовники розпочинають склити та утеплювати будівлю гаража та реалізовувати дизайн-проект в будинку. З нетерпінням очікуємо завершення цього нестандартного проекту і про загальне втілення напишемо згодом. До команди інженерів-архітекторів-дизайнерів долучиться ще наш ландшафтний дизайнер, про етапи його роботи читайте тут.
А так ми робили ландшафтний дизайн в Рівному на ділянці одного з наших замовників - будинок Френчмен.
Ось так, з простого, на перший погляд, проекту гаража вийшло рішення цікавої будівлі, яку від повноцінного житлового будинку відрізняє лише відсутність санвузла. Трохи допрацювавши цю ідею, можна на її основі створити проект недорогого і компактного індивідуального житла.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!