Трикімнатна квартира Kraft

Трикімнатна квартира в ЖК “Гетьман Виговський” (м. Рівне).

Команда: Позняк Олександр, Дмитро Котляров, Ірина Франко-Шумейко, Ольга Марчук.

Рік реалізації: 2018.

Проект втілено.

Фото: Олександр Бусленко.


Господиня цієї квартири професійно дуже близька до сфери дизайну інтер'єру - вона займається матеріалами для виготовлення меблів. Тому, робота над цим проектом вже від самого початку обіцяла бути своєрідною. В підборі та знанні особливостей меблевої фурнітури, плити, тканин, інших матеріалів, а також виробників - замовниця орієнтувалася краще ніж ми. Тому, ця співпраця була цікавою і пізнавальною та добре поповнила наш досвід.
А головне, нам дуже приємно і важливо, що знаючи через свою професійну діяльність, мабуть, всіх дизайнерів в Рівному, замовниця звернулася саме до нас.

Вхідні дані та бачення господарів

Перед нами трикімнатна квартира з типовим плануванням: довгий коридор, по лівий бік якого розташовані санвузол, кухня, вітальня, дитяча. В кінці правого боку квартири, навпроти дитячої - спальня і прямо ще один санвузол. Це новобудова, наші замовники є першими власниками, тому облаштування робилося “з нуля”.
Склад сім'ї - батьки та двоє дочок дошкільного і молодшого шкільного віку.
Декілька років тому замовникам вже розробляли дизайн-проект на цю квартиру. По різних причинах до втілення він не дійшов, але окремі матеріали під нього були тоді закуплені. Це ванна та ламінат на всю квартиру дуже світло-сірого, близького до білого відтінку. Тому, одним з наших вихідних завдань було врахувати ці матеріали та використати їх в своєму проекті.

Конструктивний план квартири з позначками монтажу/демонтажу конструкцій.

Завдання і бачення замовників було відкрите: зробити квартиру візуально просторою, використати максимально світлі кольори з яскравими акцентами, продумати функціонал і достатню кількість зон зберігання, але не перевантажити меблями. Особливе бажання господині - спланувати окрему гардеробну кімнату.
В функціональному плануванні та візуальній концепції господарі повністю покладалися на наші рішення, а от в деталях підбору матеріалів (відтінків, фактури, виробників) - приймали дуже активну участь.

Вирішення завдань

Щоб сформувати функціональне планування, ми вислухали бажання замовників, проаналізували плюси і особливості простору та разом визначили, що для цієї сім'ї в пріоритеті. Перевагою було те, що це вже не перша квартира, яку замовники облаштовують для себе “з нуля”, тому в них було хороше розуміння своїх потреб і швидке прийняття рішень в спірних моментах.
Чим було особливе початкове планування квартири:
  1. Є два санвузли. Перший розташований навпроти вхідних дверей і другий - в кінці коридору, між спальнею і дитячою. По площі приблизно однакові.
  2. Відносно велика спальня (майже такої ж площі як і вітальня), але вузька і витягнута, через що проблемно розмістити тут і двоспальне ліжко, і інші меблі.
  3. Довгий балкон з виходом зі спальні.
  4. Небагато природного світла в кухні і вітальні, через невеликий розмір вікон і відокремленість цих приміщень.

Відкритий простір вітальні-кухні

Перше, що ми запропонували після огляду і аналізу квартири - це об’єднати кухню, вітальню та частково коридор. Так приміщення стане світлішим, бо стіни не будуть перекривати потоки природного світла з вікон. І тим самим це вирішить одне з завдань замовників - збільшить простір і фактично, і візуально.

Фінальне планування квартири.

Але організація спільного простору не означає просто знесення існуючих стін і об’єднання декількох приміщень в одне. Для того, щоб зберегти чітке функціональне призначення кожної з цих колишніх окремих кімнат, потрібно вводити елементи зонування.

Вигляд об'єднаного простору з боку дивану: на задньому плані зліва коридор, перед ним TV-стенд, справа - кухня і їдальня.

Ми використали для цього різне освітлення та декор на стінах, а головним зонуючим центральним елементом простору став ТV-стенд.

Об'єднаний простір з боку кухні: зліва диван, навпроти нього TV-стенд і за ним прихожа.


Він водночас виконує декілька функцій:



Вигляд з боку входу в квартиру. Зліва TV-стенд і шафа-купе в ньому. Справа вздовж коридору меблі прихожої.



TV-стенд з боку дивану.

Габарити цього стенду-перегородки визначали дуже скрупульозно, мова йшла про варіації в декілька сантиметрів. Замовникам було важливо, щоб він не був надто громіздкий, щоб проходи з обох боків були достатньої ширини, але, щоб при цьому і функціонал зон зберігання в ньому зберігся. Рішення прийняти було важко, і, в результаті, фінальні розміри ми узгодили аж тоді, коли йшло втілення і розмір стенду та проходи навколо нього можна було оцінити “вживу”.

Візуалізація спільного простору в ракурсі зверху.

Зона їдальні та вітальні зі сторони коридору.


Після об’єднання простору, більше місця з’явилося для зони їдальні - вона тепер відкрита і не обмежена стіною між вітальнею та кухнею.

Візуалізація простору вітальні-кухні.


Вигляд загального простору з боку TV-стенду.


Зона їдальні.


Щоб кухонна стінка була зручною і в ній було досить місця і для приготування їжі, і для зон зберігання, ми розташували її вздовж двох суміжних стін.



Для замовників рівнозначно важливою була як функціональність кухонних меблів, так і висока якість їх виготовлення: фурнітура, матеріали, робота майстра. Тому, ми приділили дуже багато часу обговоренню цих деталей та їх підбору.


Розпланування і виготовлення стінки мало свої особливості, які часто виникають з квартирами в новобудовах. В цьому будинку індивідуальне опалення, отож на кухні розташований газовий котел, є шахта для подачі повітря, лічильник і газові труби. Всі ці елементи потрібно “заховати” за меблями так, щоб це і гарно виглядало, і щоб стінка залишилася всередині місткою.

Біла шафа-пенал вміщує в собі газовий котел. За виступами в правій кутовій частині кухні знаходиться газова шахта і труба.


В таких ситуаціях важливою є робота не лише дизайнерів, а й майстра-столяра, який виготовляє кухонні меблі, бо саме він приймає дрібні конструктивні рішення. Щоб правильно та зручно розрахувати та спланувати полички, шухляди, прорізи для газової труби, виміряти нішу під лічильник, оптимально організувати простір для котла з дотриманням санітарних норм - потрібен уважний і майже ювелірний підхід майстра. Всі ці рішення, в результаті, впливають на те, наскільки зручно і ергономічно буде щодня користуватися кухнею.


В цьому проекті наша співпраця з майстром була ефективна, було взаєморозуміння, він підтримував наші дизайнерські рішення та вдало їх реалізував на практиці.


В результаті, маємо багато добре продуманих і якісно втілених дрібних елементів: зручні ручки в кухонних шухлядах, чітко дотримані рівні відстані між частинами фасадів та вбудованою технікою, акуратні виступи за якими заховані газова шахта і труби та багато іншого.

Зручні ергономічні ручки шухляд функціональні, але непомітні та не виступають над кухонними фасадами.


Текстура дерева на верхніх фасадах кухонних меблів.


Особливістю цієї кухні стало ще те, що по бажанню замовників ми використали для оздоблення фасадів аж три різні меблеві плити різних текстур та виробників. Це білий глянець та два відтінки дерева.



Санвузли

Окрім формування спільного простору, ще одним ключовим рішенням цього проекту стала відмова від другого санвузла. Замість нього ми облаштували прально-господарську кімнату. Це більш актуальне для замовників приміщення, бо в квартирі, де проживає двоє дорослих і двоє дітей ще один санвузол не надто виправданий. А от кімната, де локалізується прання та брудна білизна - потрібна і корисна. Тут передбачена пральна і сушильна машинки, тому білизну навіть не потрібно розвішувати - одразу скласти в шафу чи попрасувати. Також є місце для побутової хімії та дрібного господарського реманенту (відра, щітки, швабри).
Санвузол, який залишився ми розширили в бік вітальні, щоб вмістити там унітаз, умивальник, душову кабіну та ванну.

Зліва від умивальника душова кабіна, справа - ванна.

Хоча по сценарію використання душова кабіна була більш потрібна замовникам, та було два фактори, через які все таки ванна є. По-перше, на той час були маленькі діти, яких зручно в ній купати, а по-друге, сама ванна була придбана раніше і потрібно було її використати.


Візуалізація санвузла, вигляд зверху.

Дитяча кімната

Розрахована на двох дітей.

Окрім шаф та полиць, зони зберігання є також під ліжками та в узголів'ях.


Набір меблів: два ліжка, письмовий стіл для старшої дитини-школярки, відкриті стелажі для книг та багато закритих зон зберігання для одягу та іграшок.


Зони зберігання передбачені і під ліжками, адже в дитячій кімнаті їх ніколи не буває забагато.
По візуальному оформленню тут було кілька етапів правок з боку замовників. Вони виникали тому, що, коли ми пропонували, наприклад, жовті глянцеві фасади, то замовниця вже знала, яких виробників може бути такий матеріал і змінювала його, бо ці виробники її не влаштовували. Тому ми спробували різні гами і фактури - яскраві червоні, пастельні, матові і глянцеві та врешті зупинилися на такій гамі.


Балкон

Розташований з сонячного боку будинку, то ж більшу частину дня тут спекотно і лише ввечері прохолодно. Замовники не бажали використовувати балкон як зону зберігання чи господарське приміщення. Тому, він несе функцію лише місця відпочинку та релаксу - для цього ми передбачили невеличкий диван (він ще не встановлений). Але, при потребі, тут можна і сушити білизну.

Візуалізація балкону.

Спальня

Одним з завдань замовників було облаштування окремої гардеробної кімнати. Але, виходячи з стартового планування та площі квартири, після вирішення інших пріоритетніших завдань стало зрозуміло, що на повноцінну гардеробну місця немає. Тому, ми запропонували компромісне рішення: облаштувати максимально велику гардеробну шафу-купе в спальні. Поряд з нею буде будуарна зона, яка може використовуватися і як робоче місце.

Спальня з боку входу. На задньому плані перегородка за ліжком і за нею будуарна зона.

Витягнута форма спальні стала ще одним плюсом на користь облаштування тут гардеробної. Вдалося зручно розмістити ліжко, навпроти нього на стіні телевізор, а за узголів'ям ліжка змонтувати перегородку, за якою ховається будуар та гардеробна шафа.


Важливо було розпланувати спальню так, щоб зона сну та відпочинку (ліжко) і будуар (робоче місце) були чітко розділені та зоновані - для цього є перегородка. Так члени сім'ї не будуть заважати один одному.



Зони зберігання для книг.


Навколо дзеркала багато зон зберігання (для косметики та дрібних аксесуарів), вони ж є і з боку ліжка (для книг).

Будуарна зона за ліжком.

Зліва - гардеробна шафа, справа - будуар.

Завдяки такій гардеробній зоні більша частина одягу локалізується в одному місці квартири.


Візуально акцентним елементом спальні стало дерев'яне панно на стіні перед ліжком та в його узголів'ї.

Спальня з боку гардеробної зони. На стіні з дерев'яним панно є виходи для підключення телевізора.

Ми розглядали різні варіанти його виготовлення: були ідеї змонтувати панно з окремих маленьких дощечок різного розміру, придбати вже готове або ж використати шпалери.
 
Креслення панно на стіні біля дверей.

В результаті, ми зробили декілька схем композиції, майстер-столяр вифрезерував зразки по наших кресленнях з шпонованої фанери і замовники обрали візерунок. Отож, панно цілком авторського дизайну та виготовлення.

Панно на перегородці за узголів'ям ліжка.


Особливості виготовлення меблів

Окрім фабричного дивану українського виробника у вітальні та стільців - всі інші меблі в квартирі виготовлені під замовлення. Столи в їдальні та в дитячій - нашого власного авторського дизайну. Такі столи ми вже неодноразово виготовляли для різних проектів та рекомендуємо їх замовникам і як офісні, і як письмові для дітей, і як обідні для невеликої кухні.
Трендовий зараз прозорий металевий каркас робить стіл міцним і водночас візуально легким та не обтяжує кімнату. Місткі шухляди дозволяють розмістити письмове приладдя та інший дрібний інвентар чи дитячі аксесуари.


Візуальна концепція

Особливістю цього проекту стало дуже активне використання білого кольору в оздобленні стін, стелі, дверей і навіть підлоги у всій квартирі. Інтер'єри в світлих відтінках завжди популярні, але виключно білий колір на стінах чи дуже світла підлога - це вже радикальні рішення. З нашого досвіду, вони, як правило, лякають замовників, здаються їм непрактичними і не всі готові прийняти такий стиль, хоча в нього багато переваг. Власники ж цієї квартири були якраз дуже рішуче налаштовані “за” максимальне використання білого кольору у всьому і нам було цікаво працювати з такою оригінальною концепцією. Враховували також те, що вже був куплений ламінат світло-сірого відтінку на всю підлогу.
В основу концепції лягла простота та правильна організація простору, тому декору мінімум.

Стельові світильники.

Схема розміщення освітлення.

Щоб через холодний білий колір не було відчуття порожнечі, ми ввели різні текстури матеріалів оздоблення. Поряд з гладким фарбуванням на стінах використана фактурна гіпсова цегла, матовий ламінат контрастує з глянцевими кухонними фасадами, а в зоні прихожої ми ввели для контрасту сіру декоративну штукатурку.

Прихожа. На задньому плані вхідні двері, правіше - шафа-купе.

Вигляд прихожої з боку коридору. На задньому плані зліва - вхідні двері, справа - двері в санвузол, прямо - шафа-купе.

Всі двері, навіть вхідні теж в білому кольорі. Замовниця обрала в якості дверного полотна пофарбовану плиту, а фурнітуру в холодному сірому металі.


TV-стенд, комоди та шафи в прихожій виконані в темно-сірому холодному кольорі. В поєднанні з білосніжними стінами, стелею і світлою підлогою вони контрастують і потребують додавання яскравого акценту, щоб уникнути одноманітності. Таким акцентом став насичений жовтий колір елементів у меблях прихожої і спальні та кухонних стільцях.


Для нашої команди спілкування з замовницею, яка має професійний досвід в сфері меблевих матеріалів було цікавим і пізнавальним. Ми дізналися “з перших рук” багато корисної інсайдерської інформації про особливості тих чи інших матеріалів, виробників, про останні новинки. Деякі конструктивні та візуальні рішення по меблях та фурнітурі, вибір конкретного бренду-виробника були прийняті суто на основі її знань та досвіду.
Описати нашу співпрацю в цьому проекті можна як роботу однієї спільної команди, в якій дизайнери закривали питання функціонального планування та візуальної концепції, а замовниця активно брала участь в підборі матеріалів та виробників. Працювати було, з одного боку, непросто, бо господиня дуже вимоглива до деталей та прагнула високої якості, але з іншого боку - ми говорили однією мовою і розуміли один одного.



 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!