Stone home: житловий та гостьовий будинки

Житловий будинок та будівля для відпочинку (м. Новоград-Волинський).

Команда: Микола Ткачук, Дмитро Котляров, Петро Степанюк, Андрій Ничипорук, Павло Алексєвич.

Рік реалізації: 2019.

Проект втілюється.


Назва цього проекту (“stone” - камінь) з’явилася одразу ж як ми познайомилися з замовниками і побачили ділянку. Це мальовнича місцевість на порослому сосновим лісом схилі долини річки Случ. Специфічною особливістю є залягання гранітних порід, які в окремих локаціях навіть виходять на поверхню землі. Декілька таких кам’яних брил є і на ділянці замовника. Тому, назва “stone home” (кам’яний дім) повністю відповідає характеру навколишнього ландшафту.
Другий фактор, який вплинув на ім’я проекту, пов’язаний з баченням житла замовником. Його сім’я давно планувала будівництво і хотіла великий комфортний будинок, який став би справжнім сімейним гніздом. Тому, в цьому плані назва “кам’яний”, як уособлення надійності і довговічності майбутнього дому теж актуальна.
Повноцінні два поверхи з чотирма спальнями, кабінетом, різними господарськими приміщеннями, гаражем для двох авто і човна - таким було початкове завдання архітекторам. До основного будинку була запланована окрема будівля літньої кухні, яка згодом доповнилась додатковими функціями і трансформувалась у відпочинково-гостьовий будиночок.


Робота над концепцією будинку, його розміщенням на ділянці, плануванням і т.д. йшла без поспіху і без стислих дедлайнів з боку сім’ї замовника. Вони хотіли зважено і помірковано прийняти всі проектні рішення, для того, щоб функціонал будинку повністю задовольняв потреби. Це було головним завданням, і тому компроміси, які могли б прискорити роботу, але негативно вплинути на якість прийнятих рішень - не розглядалися.
А звернувся до нас замовник по рекомендації свого товариша, який вже мав позитивний досвід співпраці з нашою командою.

Особливості локації

Ділянка під будівництво має пологий рельєф, з підвищенням в напрямку від головного входу до задньої частини. Характерні для цього регіону гранітні породи створюють колоритний ландшафт, але диктують свої обмеження. В тих місцях, де вони близько підходять до поверхні землі, фундамент не облаштуєш, бо неможливо вкопатися на необхідну глибину. Через такий специфічний рельєф, ми довго визначали оптимальне місце посадки на ділянку основного будинку та літньої кухні. Для цього наші інженери працювали спільно з місцевим виконробом, який має досвід роботи в подібних умовах.

Схема забудови ділянки.

Врешті, вдалося віднайти таке розташування, при якому немає проблем з фундаментом, і навіть маємо колоритний візуальний бонус - один з крупних валунів гранітної породи прямо перед літньою кухнею.

Вигляд ділянки з боку головного входу. Зліва - будівля для відпочинку, справа - будинок.

Ще один нюанс, який пов’язаний з кам’янистим рельєфом - це застій дощових вод, який утворюється в місцях, де шар грунту тонкий і не може поглинути всю вологу. Щоб позбутися цього, проектом передбачається влаштування системи поверхневого водовідведення.
Незважаючи на такі особливості кам’янистого рельєфу він зате має однозначний плюс - будинки на ньому не дають усадку з часом, як це відбувається на нескельних типах грунтів.

Планування

Для кожного з членів сім’ї замовника (двоє дорослих та двоє дітей) в будинку мав бути передбачений особистий простір. Батько захоплюється рибалкою та полюванням і хотів мати робочий кабінет з місцями для зберігання мисливських трофеїв та зброї. Окрім цього, потрібен був великий гараж для двох автомобілів і човна.
На початку ми розглядали будинок з мансардним другим рівнем, але цей варіант швидко відпав. Замовникам був потрібен великий набір приміщень, а мансардний поверх має значні втрати площі через схили даху. Тому, зупинилися на будівлі з двома повноцінними поверхами.


Більш ніж половину житлової площі першого поверху займає об’єднана кухня/вітальня. Ми передбачили мобільну розсувну перегородку, якою можна при потребі ізолювати зону приготування їжі від іншого простору.
У вітальні крім звичайного вікна є еркер з панорамними вікнами. Вони покращують інсоляцію приміщення, роблять його просторішим та додають оригінального вигляду. Біля еркеру буде великий круглий стіл, а поряд м’яка зона.
Кабінет для господаря будинку розміщений навпроти вітальні. В ньому передбачений робочий стіл, диван та зони зберігання для мисливських трофеїв і зброї. Є вихід на балкон. Поруч з кабінетом - санвузол з душовою кабіною.
На першому поверсі запроектовано багато допоміжних (господарських) приміщень. Це комора поряд з кухнею, дві гардеробні зони зберігання, технічна кімната в гаражі та приміщення для паливних котлів з окремим входом.
Гардеробні зони зберігання будуть прохідними, в них можна зайти як з прихожої, коридору, так і з гаражу. Це зручно у випадках поганої погоди, тоді можна потрапити до автомобіля не виходячи з будинку.
На другому поверсі розміщені чотири спальні та два санвузли (в одному є ванна, в іншому - душова кабіна). В кожній спальні передбачений індивідуальний гардероб та французькі балкони. Найбільший балкон розміщений над еркером першого поверху, в батьківській спальні, яка знаходиться над вітальнею.


Цікавою частиною проекту цього будинку став льох. Через кам’янистий рельєф облаштувати класичний погріб, викопаний в землі було неможливо. Але замовник не хотів відмовлятися від цієї ідеї, тому команда шукала інші варіанти її реалізації. Врешті, ми запропонували зробити “надземний” льох. Це вилитий з монолітного бетону куб, який наполовину вкопаний в схил ділянки, а друга його половина знаходиться під штучним земляним насипом. В випадках такого складного рельєфу льох доводиться облаштовувати окремо від будинку. Але замовники залишилися цілком задоволені таким варіантом.

Фасади будинку в осях.

Як літня кухня стала гостьовим будиночком для відпочинку

Якщо на рахунок основного будинку сім’я мала сформоване чітке бачення, то з гостьовим відбулося декілька трансформацій в процесі роботи. На початку замовники хотіли невелику літню кухню - одноповерхове приміщення, де можна готувати їжу та відпочивати в теплу пору року. Далі, до цього функціоналу вони захотіли додати більярдну. Так в будівлі з’явився другий поверх. Але на цьому процес не зупинився і наступним розширенням стало приміщення бані.

Фінальне планування двох поверхів гостьового будиночку.

В фіналі, функція будівлі розширилася від літньої кухні до ось такого набору приміщень:
  • перший поверх: відкрита тераса, кімната відпочинку з кухнею/їдальнею, передбанник з душовою кабіною, баня, санвузол і паливна (з окремим входом).
Зайти у гостьовий будиночок можна з тераси (через панорамні двері, які є частиною прозорої фасадної системи) та через прихожу, з боку основного будинку. В загальній кімнаті запланована велика м’яка зона, обідній стіл та місце для приготування їжі.
Цікавою зоною для відпочинку стала відкрита тераса, з якої відкривається краєвид на схили та річку внизу. З одного боку вона має скляну стіну для захисту від вітру. А прямо перед терасою розміщений один з кам’яних валунів гранітної породи, яка виходить з-під землі.
  • другий поверх займає велика більярдна і санвузол з душовою. В кімнаті є велике панорамне вікно, з виходом на балкон над відкритою терасою першого поверху.
В замовників була ідея облаштувати критий перехід між основним та гостьовим будинком. Плюси такого переходу: при поганій погоді (дощ, сніг) зручно рухатися між ними під накриттям, по сухій підлозі. Але є й мінуси - через складний рельєф треба було суттєво нарощувати мощення, щоб досягнути рівної площини переходу. Це зайвий час і витрати. Облаштування даху теж потребує витрат. І ще один мінус - якщо є критий перехід, то між будівлями вже неможливо проїхати автомобілем. Тому, врешті замовники відмовилися від цієї ідеї.

Фасади гостьового будиночку в осях.

Опорядження фасадів

Розробляючи концепцію фасадів, ми взяли за основу принцип органічної архітектури. Його суть в тому, що будівлі мають розкривати властивості природних матеріалів і органічно вписуватися в навколишній ландшафт. Якщо у нашому випадку є залягання гранітної породи, то логічно формувати образ будинку саме елементами каменю. Вони посилять характер навколишнього ландшафту і будуть поєднуватися з гранітними брилами на ділянці.
Обидві будівлі мають прості класичні форми, які можуть виглядати одноманітно та монотонно. Щоб позбутися такого відчуття, ми підбирали для опорядження трендові матеріали і такий дизайн, який виглядає сучасно і активно.

Вигляд фасаду будинку з заднього боку.

Будівництво замовник вже розпочав. Станом на червень фундаменти облаштовані і команда будівельників під керівництвом виконроба вже зводить стіни. Наша команда декілька разів виїжджала на ділянку ще до початку роботи над плануванням та в його процесі. Авторський нагляд за будівництвом ми будемо продовжувати і далі.


Стан будівництва в квітні 2019 р.


Стан будівництва в червні 2019 р.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!