Oxygen: будинок, баня, патіо

Індивідуальний житловий будинок, будівля для відпочинку з банею та патіо (Рівненський р-н, с. Вересневе)

Команда: Микола Ткачук, Дмитро Котляров, Микола Клімачов, Максим Терехов, Валерій Павлюк, Дмитро Вознюк, Павло Алексєвич, Андрій Ничипорук.

Рік реалізації: 2019.

Стан: підготовка до будівництва.

Звернувшись до нас замовник вже мав готовий проект будинку і залитий фундамент. З різних причин він не продовжив будівництво і тепер хотів допрацювати житловий будинок, додати будівлю для відпочинку з банею, впорядкувати внутрішній двір-патіо та гармонізувати весь комплекс стилістикою опорядження.
Ділянка розташована неподалік траси Київ-Чоп, невелика її частина навіть потрапляє в санітарно-захисну зону траси з забороною будівництва. Це буквально декілька метрів заднього двору, де вже частково посаджений сад, тому на розміщення будинку та бані це не впливає. Але в ділянки є ще одна особливість, яка, якраз таки, має суттєве значення для проектування - вузька витягнута форма (13 на 60 метрів).
Особливим побажанням замовника було облаштувати велику зону відпочинку, бо до його сім’ї часто приходить багато гостей і вони проводять разом час. Це стало для нас однією з відправних точок при розробці проекту.
 
Креслення розпланування ділянки.

Концепція ділянки

Правильне зонування ділянки відіграє дуже велику роль для комфорту і зручності мешканців. Потреби в замовників різні, але зонувати територію на репрезентативну, приватну житлову, рекреаційну та, при потребі, господарську - обов’язково.
Зонування ділянки.
Це вносить логіку в щоденні побутові процеси, спрощує функціональні зв’язки і створює комфорт. Що буде індивідуальним для кожної окремої сім’ї - то це співвідношення розмірів цих зон і їхня важливість. Це залежать від того, чи часто в помешканні бувають гості і чи багаточисельні вони, чи займається хтось з членів сім’ї городництвом/садівництвом, чи є діти, чи працюють люди вдома і приймають клієнтів, або ж навпаки - вони публічні особи, які хочуть максимальної приватності вдома і т.д.
Наш замовник хотів мати велику зону відпочинку, отож ми зосередилися на формуванні центрального ядра ділянки - закритого внутрішнього двору-патіо. Він стане в нашому проекті важливою і акцентною частиною.
Візуалізація всієї ділянки з будівлями. Вигляд зверху, з боку головного фасаду будинку.
Поділ прибудинкової території на зони збережено: біля входу розташовується невелика репрезентативна зона. Її продовження - тераса на першому поверсі з входом з вулиці. Тут можна зустрітися і випити кави, переговорити з відвідувачами, якщо немає бажання проводити їх далі в помешкання.
Головний фасад будинку. Візуалізація без огородження.
Сам будинок є приватною житловою зоною, він собою відгороджує від сторонніх очей наступну частину ділянки - закритий внутрішній двір (патіо). Двір виконує рекреаційну функцію, є центром композиції та поєднує будівлю будинку та бані.
Візуалізація всієї ділянки та будівель. Вигляд зверху, з боку заднього двору.
Завершує ділянку задній двір для садівництва/городництва. Ще задовго до проектування будинку замовник вже посадив тут сад.

Будинок

Одне з питань, які потребували вирішення - це місця для паркування двох авто. Зручно, коли вони розміщені в репрезентативній зоні, щоб заїзд і виїзд з ділянки був швидким. Розглядали варіант розмістити гараж поряд з будинком. Автомобілі мали стояти в ньому в ряд, один за одним. Але, згідно з будівельними нормами гараж є самостійною будівлею, яка має знаходитися на певних мінімальних відстанях від сусідніх будівель (8м). Також, навколо нього має бути прохід. В нашому випадку дотриматися цього було неможливо, відстані виходили менші ніж потрібно згідно норм. А також, через те, що ділянка вузька, то ширина гаража виходила настільки малою, що двері авто було б неможливо відкрити навстіж.
Ми вирішили цю задачу спланувавши вздовж лівого боку будинку навіс на два авто. Він захищає автомобілі від опадів, залишає наскрізний прохід навколо будинку і не потребує зведення бокових стін - отож навколо автомобілів залишається більша ширина ніж в гаражі і вона достатня, щоб повністю відкрити дверки авто. Економія площі також у тому, що навіс не має окремих підпор, а спирається лівим боком на паркан.
 
Одна з проміжних стадій робочої моделі. Вигляд будівель з того боку, де розміщений навіс.
Звичайно, утримання автомобілів в гаражі має одну беззаперечну перевагу - більш надійний захист від угону та пограбування авто і додаткове безпечне місце для зберігання господарських речей. Але, якщо таких вимог немає (а в нашого замовника їх не було), тоді навіс в такій містобудівній ситуації - це оптимальніше рішення ніж гараж.
В нашій практиці все частіше в замовників є потреба в місці для двох автомобілів і ми практикуємо або поєднання гаража на одне авто і навіса поряд, або ж розміщення двох авто під навісом. Це дозволяє раціонально використовувати площу ділянок.
 
Одна з робочих ітерацій головного фасаду. Без тераси внизу і з скляним перилом балкону на другому поверсі.
Особливістю будинку стало розпланування об’ємних терас на першому і другому поверсі головного фасаду. Побажанням замовника було організувати суцільний дах так, щоб від репрезентаційної зони і аж до заднього двору можна було пройти під накриттям. Для цього ми передбачили максимально великі навіси даху на головному та задньому фасадах і користуючись цим, запропонували додати тераси на обох поверхах головного фасаду.

Внутрішній двір та будівля бані

По центру двору розміщений мангал, стіл з місцями для відпочинку, зелена зона для шезлонгів та вздовж задньої стіни дровітня (місце для зберігання дров). Вона водночас виконує функцію захисту від протягу. Враховуючи, що навколо ділянки щільна забудова - існуюча, або в процесі будівництва, то сильного вітру в майбутньому тут не буде (це питання нам часто задають замовники на зустрічах, тому хочемо на цьому акцентувати).
Внутрішній двір (патіо).
В опорядженні фасадів ми слідували тому, щоб з боку внутрішнього двору будівлі були оздоблені природними матеріалами. Бокові стіни будинку запланували закрити таким же металопрофілем як і дах. А от з боку двору, будівля бані і будинок оздоблені штукатуркою з імітацією дерева та природного каменю. Це створює контраст відносно інших стін будинку та металевого даху і в дворі формується наближене до природного середовище, яке налаштовує на відпочинок. Спільний дах концептуально об’єднує дві будівлі і двір між ними, захищає від опадів і створює відчуття єднання з природою.
Що важливо - мощення організоване так, що по ньому можна повністю пройти всю ділянку: від головного входу, навколо будинку і аж до будівлі бані. В самому ж внутрішньому дворі мощення мінімум, ми намагалися залишити максимально багато зелені.
Внутрішній двір. Вигляд від будинку: справа стіл і м'яка зона, мангал, а по центру на задньому плані панорамне вікно-двері будівлі бані.
Стилю і елементам оформлення двору ми приділили багато часу, підбирали і досліджували різні референси. В сучасних будинках така зона релаксу стає все частіше і частіше обов’язковою, тому - варіантів так званих “патіо” безліч.
 
 
Референси патіо.
Що стосується паркану, то з боку головного фасаду він буде напіввідкритий, верхні секції розташуються під кутом по принципу жалюзі. Закривати його повністю (і створювати цим тінь та глухі стіни на ділянці) немає потреби, так як безпека і приватність вирішується завдяки правильному зонуванню території. З вулиці внутрішній двір абсолютно не видно, а репрезентаційна зона на те і є, щоб бути візуально доступною.
Візуалізація головного фасаду будинку з огородженням.

Будівля для відпочинку з банею

Взаємне розташування і розмір будівлі бані, будинку і двору між ними пройшло декілька ітерацій.
   
Фасади будівлі бані в осях.
Спочатку ми проектували будівлю бані симетрично по плану відносно будинку, з розрахунком, що в ній буде невеликий басейн і кімната відпочинку на 12 чоловік.
Перша ітерація планування будівлі бані. Будинок на схемі - зліва, будівля бані - справа. Вони практично однакові по площі і симетричні по розміщенню.
Але, замовник врешті вирішив, що така будівля бані буде надто велика і варто її зменшити. Тому, в процесі роботи ми відмовилися від басейну, але зона відпочинку та інші приміщення (міні-кухня, топкова і т.д.) залишилися.
В теплу пору року скляні двері з будівлі бані та з будинку повністю відкриваються в внутрішній двір і формується такий об’ємний інтегрований простір відпочинку.
 
Кінцеве планування будівлі бані.

Особливості будівництва

Суттєвим нюансом в реалізації цього проекту є планування порядку будівництва. Адже ділянка дуже вузька (13 м) і починати будівництво потрібно з будівлі бані, яка знаходиться в глибині.
 
На генплані видно, що будинок майже впритул розміщений до правої сторони ділянки. Відстань від нього до лівого боку ділянки достатня для заїзду лише легкового автомобіля, але не вантажного.
Якщо ж розпочати з будинку, то потім буде ускладнений підвіз будматеріалів для будівлі бані та внутрішнього двору. Якби сусідні ділянки не були забудовані, тоді можна було б вирішити це домовленістю з сусідами, що тимчасово технічний транспорт буде рухатися по їхній території. Але в цій ситуації так не вийде, бо є і забудова, і огородження. Ще один варіант - звести будинок тимчасово без навісу для авто, але і цього місця було б замало для проїзду технічного транспорту в умовах будівництва.
 
Передній та лівий боковий (з навісом) фасади будинку.
 
Задній та правий боковий фасади будинку.
Ці нюанси стали несподіванкою для нашого замовника, який хотів швидше розпочати зведення будинку і оселитися в ньому, а вже потім будувати баню. Але їх можна було уникнути, якщо проконсультуватися з архітекторами ще на етапі вибору земельної ділянки і заздалегіть розпланувати будівельні роботи. Або взагалі обрати іншу ділянку, якщо це можливо. Про те, коли варто знайомитися з вашим архітектором - читайте нашу статтю.
 
Ми врешті знайшли варіант виходу з цієї ситуації: замовник спочатку завезе на територію всі об’ємні будматеріали для будівлі бані і двору, а тоді розпочне зводити будинок. Початок робіт запланований на весну.
Завершальний етап роботи над проектом - це впорядкування прибудинкової території. Як ми робили ландшафтний дизайн двору одного з будинків замовників - читайте в проекті Френчмен-ландшафт.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!