Офіс для ПП “Ітел-Сервіс” (м. Рівне)

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Марія Наконечна, Ольга Марчук, Дмитро Захожий, Павло Алексєвич.

Рік реалізації: 2019.

Проект втілюється.


Ми проводимо в офісах та інших робочих приміщеннях значну частину свого життя. В середньому це 40 годин на тиждень, а в багатьох і більше. В цей час на психологічний і фізичний стан людей впливає те, як організований робочий простір з боку функціональності, чи достатньо в ньому місця для різних задач та відпочинку і чи офіс фізіологічно комфортний. А, в свою чергу, психологічний клімат та комфорт працівників прямо впливають на продуктивність і успішність компанії.
Наша команда дизайнерів знає про це і тому, коли до нас звертаються компанії з замовленням проекту офісу, ми ще до початку безпосереднього проектування багато уваги та часу приділяємо дослідженням:
Якщо є можливість, то буває, що дизайнери відвідують і досліджують офіси інших подібних компаній, щоб проаналізувати їхнє планування та отримати додаткову інформацію для проекту. Також дуже часто частиною роботи є вивчення проектів закордонних та українських дизайнерських компаній, які є у відкритому доступі в інтернеті. А іноді, треба разом з замовником повністю переглянути бізнес-процеси і кардинально змінити організацію планування приміщення.
Так, наприклад, трапляється, коли компанія морально “переростає” той офіс в якому працює вже певний час. Збільшується кількість персоналу, реформатується діяльність і настає момент, коли приміщення потребує кардинальних змін, бо страждає продуктивність компанії. Або ж інша ситуація: замовник приходить зі своїм баченням планування офісу, але ми, керуючись досвідом, переконуємо його в іншій.
Навіть компанії однієї сфери можуть мати цілком по-різному побудовані бізнес-процеси, отже одне і те ж функціональне зонування для них не підійде. Якщо до цього додати особливості кожного приміщення, різну кількість персоналу, бюджет, місце розташування будівлі, побажання власників та інші фактори - маємо абсолютно різні проекти. Тому, щоразу проектування офісу - це цілком індивідуальний процес, який хоч і складається з однакових етапів, але в цілому не повторюється.

Чим займається компанія-замовник

Цей офіс ми розробляли для компанії ПП “Ітел-Сервіс”, яка працює у високотехнологічній галузі - проектування та організація будівництва об’єктів зв’язку. Для прикладу, це проектування радіотелевізійних станцій, мереж стільникового зв'язку, цифрового ефірного телебачення.
Раніше компанія працювала в пристосованому під офіс котеджному приміщенні. Кількість офісного персоналу близько 30 осіб, з перспективою збільшення до 40. Структура наступна: два проектні відділи, бухгалтерія та директор. Робота всіх працівників пов’язана з програмними продуктами, тому їхні робочі місця - за комп’ютерами.

Опис приміщення

Приміщення під офіс займає частину другого поверху в новобудові, яка зараз на етапі здачі в експлуатацію. Загальна площа - близько 300 м.кв. Забудовник здає це приміщення як відкритий простір, з каркасом з колон, виводами під каналізацію та двома сходовими клітками.

Вигляд приміщення до початку опоряджувальних робіт.

Те, що офіс буде в новобудові це вже позитивний фактор, бо не доведеться пристосовуватися до готового, зробленого колись під когось приміщення. А другим позитивом є те, що забудовник не облаштовував внутрішніх перестінків і тим самим нічим не обмежив подальше планування. Сталим є лише розміщення санвузла та вхідних дверей.


Ще однією сильною стороною приміщення є великі панорамні вікна на всю висоту стін.


Бачення замовника + дослідження і досвід дизайнерів = фінальна концепція організації офісу

Відкритий робочий простір

Замовник бачив майбутній офіс в класичній схемі планування. Це мав бути коридор з входами у два відокремлені кабінети для проектних відділів, кімнату для переговорів та для адмінперсоналу, кухню, технічні, господарські приміщення та санвузол.

Орієнтовна схема офісу, з якою прийшов замовник. Позначена на плані БТІ.

Після виїзду на об’єкт ми побачили, що приміщення не потребує дослідження і підлаштування під нього. Воно відкрите і не накладає обмежень на планування. Тепер нашим завданням було з'ясувати, яка функціональна організація буде оптимальною та визначитися з візуальним стилем офісу.
Замовник планував, що проектні відділи компанії будуть сидіти в двох окремих кабінетах. Але такий принцип організації робочого простору має недоліки, які можуть бути не одразу очевидні. Через влаштування стін і коридору втрачається корисна площа, а через ізоляцію відділів команда погано комунікує між собою і витрачає на вирішення робочих питань більше часу. Та й рівень неформального спілкування між працівниками теж погіршується, коли вони розміщені в різних кабінетах. Це вже не кажучи про візуальну складову, адже окремі невеликі приміщення створюють атмосферу ізольованості та закритості.
Тому, ми запропонували замовнику об’єднати команду і розташувати два проектні відділи разом, у спільному відкритому просторі.

Конструктивний план.


План обладнання.

Візуально розділили відділи багатофункціональною зоною, яку можна використовувати і для робочих обговорень, і для відпочинку. Інші приміщення (адміністративні та службові) залишили відокремленими.

Загальний робочий простір офісу з боку кабінету директора. Зліва за стільцями - головний вхід.

Завдяки тому, що ми відмовилися від коридору та внутрішніх стін - вдалося збільшити площу для робочих місць. Пріоритетним стало їх розміщення біля панорамних вікон, щоб по максимуму використати джерело природного світла.


Вздовж стіни, яка відділяє об’єднаний простір від інших приміщень офісу дизайнери запланували приховані зони зберігання для одягу, особистих речей, канцелярського приладдя і т.д. За рахунок цього простір не переобтяжений зайвими предметами, зберігає свій об’єм, налаштовує команду на продуктивну роботу та не відволікає від неї.
Вздовж цієї стіни розміщені входи і в інші приміщення офісу. Двері до них максимально непомітні та візуально ідентичні дверям зон зберігання.

Протилежний ракурс - від службового входу (на задньому плані в кінці кабінет директора).

Відкритий робочий простір зонується за рахунок меблів відповідних конструкцій та прозорих стін. Плюсом такого зонування є те, що його легко і швидко можна трансформувати під різну кількість людей і різні потреби. Можна збільшити кількість працівників в одному відділі, а в іншому зменшити, чи додати третій відділ (компанія планує збільшення в перспективі кількості працівників).

Робочі місця зоновані металевими конструкціями та зеленими насадженнями.

Повністю всі меблі виготовляються на замовлення. Продумане і розплановане загальне та локальне освітлення і якісна вентиляція для комфорту працівників.

Адміністративні приміщення

Головний вхід в офіс веде в відкриту зону очікування, поряд з якою двері в кабінет директора, кімнату переговорів та бухгалтерію. Від загального простору ці приміщення відділені скляними стінами, які можна повністю закрити за допомогою штор.

Вигляд зони очікування направо від головного входу в офіс. Прямо на задньому плані кабінет директора, лівіше - кімната переговорів та бухгалтерія.

Ці прозорі стіни, а також великі панорамні вікна забезпечують приміщення природним світлом та дають відчуття відкритості і об’єму.

Кабінет директора.

Кабінет директора невеликий по площі, тут можна провести робочі переговори та індивідуально працювати в приватній атмосфері.


Робочий стіл, стільці та зони зберігання - такий набір меблів.


Кабінет бухгалтерії розрахований на три робочі місця.

Кабінет бухгалтерії.

Світлий та відкритий, теж з панорамним вікном практично на всю стіну і одною прозорою внутрішньою стіною.



Місця для переговорів, робочих зустрічей та відпочинку

Кімната для переговорів, яка розташована біля кабінету директора, розрахована на комфортне розміщення 12 чоловік.


Вона оснащена необхідним комунікаційним технічним обладнанням, проектором, екраном та зонами зберігання.


Розташована в кутовій частині будівлі і, за рахунок панорамних вікон у двох зовнішніх стінах, має багато природного світла та гарні краєвиди.


Завдяки тому, що робочий простір відкритий, нам вдалося облаштувати ще одну багатофункціональну зону, яку можна використовувати для робочих зустрічей. Вона розміщена між проектними відділами, зонує їх і частково відділяється несучими бетонними конструкціями та рухомими непрозорими панелями.

Зліва та справа проектні відділи, по центру - багатофункціональна зона для переговорів або відпочинку.

Тут є м’який диван, журнальний столик та стільці.


У відкритому вигляді вона, а також великий диван навпроти несуть функцію місця відпочинку чи індивідуальної роботи. Але, при потребі, від загального простору офісу ця зона повністю відокремлюється системою скляних рухомих площин. Разом з непрозорими панелями вони формують стіни.


Такий динамічний простір зручний своєю багатофункціональністю і тим, що трансформовується дуже швидко. Додатковий бонус - непрозорі панелі можна використовувати як фліпчарти і писати просто на них.

Кухня-їдальня

Забезпечена необхідною побутовою технікою та обладнанням для приготування їжі і зонами зберігання. Спроектована такого розміру, щоб міг зручно розміститися весь колектив офісу.


Передбачені різні сценарії для комфортного прийому їжі - локально за барною стійкою чи за великим загальним столом.


Розглядалися різні варіанти планування кухні: стіл з диваном плюс барна стійка, стіл з стільцями плюс барна стійка та ще одна варіація - декілька окремих маленьких столиків, які при потребі формують спільний стіл.

Попередні варіанти планування кухні.

Коли ми зробили візуалізації всіх цих варіантів, стало зрозуміло, що декілька маленьких окремих столиків будуть вносити хаос і залишиться мало простору для пересування по кухні.

Попередні варіанти планування кухні.

Варіант з диваном відкинули, бо хоч сидіти на ньому і зручно, але він габаритний і місця на ньому не буде достатньо всім.


Отож, зупинилися на одному загальному столі з стільцями та окремою барною стійкою.


Санвузол

Складається з спільного приміщення з рукомийниками та окремими трьома кабінками.




В двох з них розміщені унітази, в одному - пісуар.



Кімната для роботи з документами

Особливістю роботи компанії є велика кількість паперової документації, яка продукується під час оформлення проектів. Щоб друк, копіювання, прошивка і т.д. не заважала своїм шумом колективу, і, щоб забезпечити правильний мікроклімат для зберігання паперових документів - ми всі ці процеси винесли в окреме технічне приміщення.


Тут розміщена вся техніка для друку і копіювання та окремий стіл для прошивки документів.


Звідси є вхід в серверну та службове приміщення з вентиляційною технікою.


Концепція стилю та головна акцентна стіна

Ідея стильового оформлення офісу народилася у нас під час перших виїздів на об’єкт, коли ще завершувалося будівництво. Конструкції монолітного бетону, його строгий стальний колір і, що дуже важливо, висока якість будівельних робіт та матеріалів, використаних забудовником, надихнула нас на те, щоб стелю, колони та стіни залишити відкритими. Це був перший поштовх до створення концепції оформлення, в основу якої ліг нейтральний сірий колір і фактура брутального бетону.
Такий стиль ідейно близький до серйозної високотехнологічної сфери, в якій працює компанія-замовник, і це стало ще одним фактором “за” вибір такої концепції. Далі, під цей основний колір ми підібрали відтінки інших матеріалів: дерева, темно-сірого ковроліну та для контрасту ввели яскравий жовтий. Поєднання сірого та жовтого кольорів є одним з беззаперечно вдалих колористичних рішень в інтер’єрі. Доповненням стали зелені рослини, які виконують і функцію очищення повітря, і оживлюють кольорову гаму і, головне - гарно впливають на психоемоційний стан команди, дають відчуття гармонії і комфорту.
В підтримку такої концепції оформлення ми вирішили, що всі комунікації, електрика, вентиляція будуть прокладатися відкритим методом монтажу і будуть візуально видимі. Це самодостатній декоративний прийом, який буде символічно передавати технологічний профіль діяльності компанії і класно поєднається з необробленими бетонними стінами і стелею.
Цікавою була робота над репрезентативною вхідною зоною офісу, де традиційно розміщують логотип чи слоган компанії. Від таких версій ми свідомо одразу відмовилися і шукали оригінальніший варіант. В результаті, репрезентативним “ідейним” елементом цієї зони стало панно за склом, частина якого розміщена на стіні справа від входу в офіс, а друга частина продовжується в кабінеті директора. Була ідея розмістити ньому сателітні антени, але фінальним став варіант панно з елементів металевих конструкцій, які в своїй роботі використовує компанія.

Перший варіант оформлення репрезентативної зони. (Справа - головний вхід в офіс).

Це все справжні, реальні деталі, виготовлені заводами-постачальниками компанії. Загальна вага металевих елементів складе близько 2 тонн. Вартість цих деталей дуже висока, але вдалося втілити це рішення в межах бюджету: замовник домовився про викуп у постачальників конструкцій з непомітним браком за зниженою ціною.
Акцентний елемент цієї композиції - годинник. Його механізм і стрілки знаходяться за склом, в панно, а циферблат нанесений на прозору рухому панель.

Фінальний варіант репрезентативної зони.

Зараз всі питання узгоджені, робоча документація та візуалізації готові і проект переходить на етап втілення. Ми будемо вести повний авторський нагляд і контролювати ведення робіт. Вже замовлені меблі, які будуть виготовлятися індивідуально. Очікуємо офіційну здачу будинку в експлуатацію і виконроб розпочне ремонтні роботи.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!