Дворівнева квартира “Modern”

Дворівнева квартира в ЖК Спектрум (м. Рівне).

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Ольга Марчук, Марія Наконечна, В’ячеслав Ліснічук, Павло Алексєвич.

Рік реалізації: 2019.

Проект втілюється.

 
Дворівневі квартири в ЖК Спектрум притягують наших дизайнерів, бо як інакше пояснити те, що серед проектів Майстерні МОСТ це вже четверте таке помешкання? Нестандартний простір, який щоразу надихає на нові і нові варіанти планування, об’ємний атріум, великі вікна з чудовою інсоляцією, і димохід, завдяки якому можна облаштувати камін, який є мрією багатьох. В таких квартирах безліч можливостей для втілення різноманітних фантазій дизайнерів. Але для нашої команди найголовніше - це створити функціональний і комфортний для конкретних замовників простір. Візуальна складова теж невід’ємна, але у нас вона завжди слідує за функціоналом, а не навпаки. Так було і в цій квартирі, де багато часу зайняла робота саме над продумуванням вірного функціонального планування.
Початкове планування квартири забудовником.

Вихідні дані

Головне і принципове питання, на яке ми мали знайти відповідь - це яка кількість та величина житлових приміщень дійсно потрібна нашим замовникам. Загальна площа квартири - близько 120 м.кв.
До початку облаштування. Панорама першого рівня, майбутня вітальня-кухня.
До початку облаштування. Другий рівень.
До початку облаштування. Панорама другого рівня з боку входу в майбутню спальню.
Шукаючи правильне функціональне планування, яке було б ідеальним для батьків та сина ми перебрали різні рішення і концепції, кардинально різні між собою.
Центральним і важливим елементом квартири був і залишився існуючий атріум (внутрішній двосвітній простір). В одному варіанті ми частково демонтовували перекриття між рівнями житла, цим ще збільшували атріум і додавали йому акценту.
 

Тут і нижче - декілька прикладів перепланування. Червоним позначений монтаж нових конструкцій, жовтим - демонтаж. В цьому варіанті атріум збільшений за рахунок демонтажу частини перекриття.

В іншому ж, навпаки, робили перекриття суцільним, а на місці двосвітнього простору формували додаткові кімнати.

 

Червоним позначений монтаж нових конструкцій, жовтим - демонтаж. Тут на місці частини атріуму створена ще одна спальня на другому рівні.

Змінювали розташування сходів, санвузлів та гардеробної.
Червоним позначений монтаж нових конструкцій, жовтим - демонтаж.
Спробували різні формати кухні: з’являлася барна стійка-острів, додавалася перегородка між прихожою і їдальнею, змінювалося розташування обіднього стола.
Загалом до обговорення з замовниками ми сформували вісім попередніх конфігурацій перепланування. Кожна з них мала свої переваги, по-різному організовану функціональність та відповідала різним вимогам.
 

Врешті, вихідною точкою для прийняття максимально прийнятного для замовників рішення стало те, що помешкання має бути призначене саме для трьох членів сім’ї. Ніяких гостьових спалень, майбутніх дитячих кімнат, окремих робочих кабінетів та інших приміщень - не потрібно. Тому, ми обрали помірковану функцію, створили чітке зонування і умовно розділили простір квартири на дві частини. Перша з них це функціональна, приватна територія кожного члена сім’ї - спальня батьків та сина. Незважаючи на велику площу квартири, в ній лише ці дві житлові кімнати.
Фінальне планування.
Умовна друга частина квартири - це емоції, приємність та затишок, і основним носієм цього є двосвітній спільний простір вітальні/кухні/прихожої.
Конструктивний план першого та другого рівнів квартири.

Відкритий простір першого рівня квартири

Емоційно наповненим і центральним ядром квартири став об’єднаний простір вітальні/кухні/прихожої. Він спільний для всіх мешканців, загальнодоступний і є центром життя сім’ї.
Вигляд двосвітнього простору зверху, з другого рівня.
Тут спілкуються, відпочивають, приймають гостей і просто проводять разом час. У кожного члена сім’ї є своя відокремлена приватна територія, а вітальня грає роль сімейного вогнища, вона відкрита, спонукає до взаємодії і спілкування між собою. Спільні перегляди фільмів, довірливі розмови ввечері біля працюючого каміну, важливі сімейні свята - такі сценарії “тихого” використання цієї зони. З появою гостей вона перетворюється на місце розваг та веселощів. Підростає син і вітальня стає чудовим місцем для святкування дитячих днів народжень, а з часом і молодіжних вечірок.
Вигляд вітальні з боку кухні.
Частково демонтувавши перекриття між рівнями ми збільшили об’єм двосвітнього простору, а також завдяки цьому змогли зробити сходи більш комфортними.
 
Панорама другого рівня. На передньому плані - частина перекриття, яка буде демонтована.
Процес демонтажу.
На жаль, часто стикаємося в роботі з тим, що в новобудовах мало місця для зручного розміщення сходів і мешканцям доводиться облаштовувати їх з дуже вузькими чи крутими сходинками, по яких некомфортно пересуватися.
 
Процес демонтажу, вигляд з першого рівня. На задньому плані - двері на балкон.
Завдяки тому, що житлових кімнат заплановано лише дві, ми могли дозволити собі частково демонтувати перекриття і за рахунок цього отримали додаткове місце для сходів, вони вийшли повноцінними і ергономічними.
 
Конструктивний план першого поверху з позначками демонтажу перекриття над вітальнею.
Зона кухні/їдальні з вікном справа. На задньому плані вітальня і сходи, за якими кутові панорамні вікна.
Особливістю і перевагою двосвітнього простору саме в цій квартирі є велика кількість вікон і природного світла. Ми підтримали цей ефект, доповнивши його штучним освітленням, яке використовується в різний час доби і виграшно підкреслює окремі зони.
Вигляд вітальні з боку каміну: зліва кухня, справа - сходи на другий рівень.
Наприклад, у вітальні розпланували різні сценарії його використання - з працюючим каміном, з увімкненим телевізором і т.д. Під час заходу сонця вмикається локальна підсвітка над диваном і загальне освітлення лампами - виглядає стримано, тепло і ненав’язливо. Коли на вулиці темно, закривається ряд штор і цим самим акцентується увага на працюючому каміні, бо на однотонному фоні текстилю він виглядає яскраво і домінує. Якщо ж потрібно освітити приміщення максимально, тоді вмикається ще індивідуальне світло над диваном та додаткова зона столової, яка дає більше світла при спілкуванні за столом.
Різні світильники кулястої форми над вітальнею та над зоною їдальні.
Передбачили також функціональну підсвітку робочої поверхні кухні. Вона допомагає краще бачити під час приготування їжі, миття посуду, використання плити.
Вигляд кухні з боку вітальні.
Коли в цій зоні немає направленого світла, доводиться надто напружувати зір, щоб побачити дрібні частинки продуктів та загалом контролювати процес готування.
 
Зліва кухня, по центру - вхідні двері та зона прихожої.
Важливим елементом вітальні є камін. Він був одним з побажань замовників, так як створює атмосферу заміського будиночка, яку вони дуже хотіли. Забудовник передбачив димоходи, тому технічно облаштування каміну стало можливим. Панорамні скляні дверцята легко піднімати/опускати завдяки спеціальному механізму, а разом з розширеним функціоналом це робить камін безпечним в експлуатації. Дрова зберігаються поряд в дровітні, звідки їх зручно і швидко брати. Відпочиваючи у вітальні, мешканці квартири та їх гості насолоджуються вогнем, а додаткового колориту додає оздоблення комину зовні натуральним каменем.
 
Вигляд атріуму з боку сходів. Зліва камін, а над ним дровітня.
Нам важливо створити для замовників функціональний простір, в якому кожен елемент використовується за призначенням, а не просто подобається візуально. Тому, ми завжди розповідаємо про особливості, які потрібно знати, плануючи в квартирі камін. Це специфічний запах горіння, який все одно присутній і надовго залишається в приміщенні, незважаючи на вентиляцію, а також пил від дров. Коли мешканці не знають таких нюансів, то, трапляється, що встановивши камін, після декількох використань вони несподівано для себе отримують масу дискомфорту. В результаті, камін запалюють пару разів на рік, на цьому все завершується, і господарі шкодують, що витратили на нього гроші.
У випадку з нашими замовниками камін був давньою мрією сім’ї, і, після того як ми разом з’ясували всі особливості його експлуатації - рішення про влаштування стало усвідомленим та виваженим.

Інші приміщення першого рівня квартири

Окрім об’єднаного простору вітальні на першому поверсі розміщена дитяча кімната для сина та невеликий санвузол.
Вигляд дитячої кімнати з боку входу.
В дитячій весь необхідний набір меблів: ліжко, шафи, робочий стіл, стелажі для книг і письмового приладдя та спортивний куточок.
 
На передньому плані справа спортивний куточок, прямо - робочий стіл.
Син зберігає в двох шафах-панелях та антресолі мінімум одягу: саме стільки, скільки потрібно в конкретний сезон. Сім’я має об’ємний основний гардероб на другому поверсі квартири і там господарі тримають більшу частину одягу і взуття.
 
Кольорова гама дитячої кімнати нейтральна, в спокійний сірих "хлопчачих" відтінках. Яскравим акцентом є жовтогарячі елементи.
Навколо ліжка-дивана розташовані зони зберігання: дві шафи-пенали, а зверху антресолі.
Санвузол невеликий, умовно гостьовий, але має розширений функціонал (душова та умивальник) і призначений для використання сином.
Декоративна підсвітка розташована навколо дзеркала, а також на стелі, підкреслюючи її різні рівні.
В опорядженні санвузла використали плитку відтінку "під дерево" та подібну до мармуру.
Душова відмежована від загального простору скляною прозорою перегородкою, яка запобігає розбризкуванню води.
Вигляд санвузла зверху.
Окрім цих приміщень, на першому рівні квартири є балкон, який був передбачений початковим плануванням забудовника. В нас була ідея об’єднати його з дитячою кімнатою і цим збільшити її. Та, врешті, вирішили балкон зберегти і облаштувати тут місце відпочинку, де господарі п’ють ранішню каву/чай, спостерігають навколишні краєвиди чи, навіть, приймають гостей. Тепер балкон є логічним продовженням вітальні як спільного простору і має вхід з неї та з дитячої кімнати.

Верхній рівень

Другий поверх квартири став повністю батьківською зоною - приватною і без загального доступу.
 
Конструктивний план другого рівня квартири. Жовтим помічені конструкції, які ми демонтували. Червоним - ті, які змонтували.
Тут велика спальня, індивідуальний санвузол з ванною, гардеробна всієї родини та господарська пральна кімната.
Так виглядає санвузол і гардеробна (справа), якщо зайти сюди зі спальні.
Поєднання спальні з таким санвузлом передбачає наступний сценарій використання: той з подружжя, хто прокинувся перший, йде в санвузол, приймає душ/вмивається, тут же вдягається в гардеробній, а тоді через інші двері (для них ми облаштували додатковий дверний проріз) виходить та спускається вниз.
 
На передньому плані санвузол, далі розсувна перегородка зі шторами та на задньому плані гардеробна.
Таким чином є два плюси, перший - той, хто прокинувся раніше не заважає тому, хто ще відпочиває у спальні. Другий плюс - зон зберігання одягу організовувати в спальні не потрібно.
Таке поєднання приміщень комфортне і функціональне-правильне і тому поширене у всьому світі. Отож, якщо площа дозволяє, ми пропонуємо такі варіанти нашим замовникам.
В гардеробній передбачені різноманітні зони зберігання: полиці для коробок і взуття, місця для вішаків, шухляди.
Зонування кімнати на санвузол та гардеробну частину зроблене за рахунок різного по функції освітлення, а також є штори і рухома перегородка, яка повністю закривається.
Вигляд приміщення з боку гардеробної. На задньому плані видно двері, які ведуть в спальню.
Щоб забезпечити досить природного світла, ми облаштували в цій кімнаті два додаткових стельових вікна. Це зміна конструкції даху і на такі роботи нам потрібне було погодження від компанії-забудовника житлового комплексу. Щоб його отримати, ми узгоджували креслення облаштування з інженерами забудовника в Рівному, та з компанією, яка проектувала ЖК (в Києві).
 
Процес облаштування прорізів для вікон.
Все в результаті вдалося і ми переконані, що зусилля були варті того - бо виключно штучне світло в приміщенні не функціональне та шкідливе для зору.
Отримали і візуальну перевагу, бо сонячне світло дуже ефектно виглядає, коли проходить через ці вікна в стелі.
Що стосується імовірної вологості від ванни, яка може потрапляти в гардероб, то це легко вирішується за допомогою правильно спроектованої вентиляції. Також враховуємо те, що в проекті цієї квартири санвузол призначений лише для двох осіб, тому активність його використання не така насичена як би це було б для чотирьох/п’яти і більше членів сім’ї. Додатковий варіант убезпечити одяг від вологості - закривати суцільну перегородку, яка виконана зі скла в металевому каркасі. Тоді дві частини кімнати повністю ізолюються одна від одної.
 
Зліва двері з яких можна вийти одразу на сходи, справа - двері в спальню.
В гардеробній біля вікна буде будуарний столик. Це найкраще місце для його розміщення - навпроти джерела природного світла.
 
Будуарний столик і пуф біля вікна.
Завдяки тому, що всі зони зберігання перенесені в гардеробну, то спальню вдалося зробити виключно приватною зоною сну та відпочинку.
Узголів’я ліжка оздоблене велюром, він створює емоцію м’якості та тепла - замовниця дуже бажала отримати її в спальні. Оздоблення нахилу стелі деревом передає атмосферу заміського будиночка, яка проходить через всі кімнати квартири.
Зліва вхід в спальню. За ним видно двосвітній простір.
Пуф в ногах ліжка це необов’язкова, але функціональна деталь інтер’єру спальні. Він призначений для верхнього покривала, яке знімається з ліжка на час сну. Сюди ж можна покласти халат чи домашній одяг. Окрім того, в нашому випадку він ще й має всередині зону зберігання, де можна тримати додаткову ковдру, подушки і т.д.
 
На задньому плані двері в санвузол.
Одна з стін спальні є скляним вітражем, який виходить у двосвітній простір. Він закривається за допомогою жалюзі, але коли вони відкриті і внизу горить освітлення, то в спальні створюється дуже приємна затишна атмосфера.
 
На задньому плані скляна стіна спальні.
Господарське приміщення, яке розташоване на другому рівні квартири - пральня розширеного функціоналу. Тут пральна та сушильні машинки, унітаз, біде, умивальник та зони зберігання.
Коли прання локалізоване в одному місці, тоді залишається більше місця в санвузлах і не змішуються різні сценарії їх використання (гігієна мешканців та прання одягу).
Крім того, наявність сушильної машинки економить час і місце на розвішування мокрих речей. Тому, таке господарське пральне приміщення ми облаштовуємо в квартирах/будинків замовників все частіше.

Пошуки візуальної концепції

Робота з створення візуальної концепції пройшла дві ітерації. На першому етапі це був стриманий, сучасний модерн і багато сірих нейтральних кольорів.
Але замовникам такий стиль не був близьким, здавався надто офіційним і холодним.
Тому ми внесли в першу ітерацію елементи кантрі, більше домашнього затишку за рахунок натурального дерева та емоцій заміського будиночка, а не квартири.
Основний матеріал, який є носієм цієї концепції - дерево. Ламінат, плитка, масив на сходинках - все підібране тон в тон до відтінку дерева. Стіни оздоблені в колір штукатурки з легкою фактурою, яка повторюється по всій квартирі. Ще один акцентний і важливий матеріал цього інтер’єру - це натуральний камінь, закарпатський сланець. Ним оздоблений камін, димар, а також окремі елементи інтер’єру в спальні.
Основні матеріали і елементи, які є носіями стилю цієї квартири повторюються у всіх її приміщеннях: балки з дерева на стелі, штукатурка, камінь. Ми дотримуємося такого прийому, бо він створює спільну концепцію і тематику житла, формує і робить його завершеним. Наприклад, емоція заміського будиночка присутня і в кухні - за рахунок дерев’яних меблів, стільців, елементів стелі; і в спальні - завдяки декору, тим же меблям і стелі.
Також, використовуючи ці оздоблювальні елементи можна обіграти переваги чи приховати недоліки приміщення. Наприклад, в кутку спальні конструктивно присутній вентиляційний канал з кухні - короб (виступ) розміром близько метр на метр.
 
На задньому плані в лівому кутку - вентиляційний короб, який з одного боку оздоблений деревом, а з іншого - дзеркалом.
Ми обіграли цей елемент, використовуючи дзеркало, яке візуально розбило його грані. Другий бік (торець) зробили з такого ж дерева, як ребро рамки навколо ліжка.
Ще однією важливою частиною візуальної концепції є світильники. Основне освітлення - функціональні стельові ”стакани”, які повторюються у всіх кімнатах. Вони дають рівномірний однаковий потік світла. Локальні лед-лампи мають і декоративний ефект, і, водночас, дають потужний потік світла. Підібрані так, що своєю формою повторюють обриси інших елементів інтер’єру: сантехніки, меблів, декору.

Розпочалося втілення цього проекту у вересні, а на середину грудня ми вже закінчуємо монтаж гіпсокартонних конструкцій та приступаємо до чистових робіт. Фінал плануємо на початок весни, тоді ж поділимося з вами фотозйомкою втіленого.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!