Frenchman: приватний будинок в с. Городок.

Команда: Дмитро Котляров, Микола Ткачук, Максим Терехов, Ольга Дем’янець, Петро Степанюк, Андрій Ничипорук, Олена Ромашко, Павло Алексєвич, В’ячеслав Ліснічук.

Рік реалізації: 2018.

Проект в будівництві. Паралельно йде розробка дизайну інтер’єру та ландшафтного дизайну.

Працювати над цим проектом нам особливо приємно по тій причині, що в ньому ми виконуємо повний цикл робіт: підготували проектну документацію, зараз розробляємо дизайн інтер’єру і паралельно ведемо авторський контроль за будівництвом. Попереду розробка ландшафтного дизайну.  


Так виглядає наша робоча “стіна” по проекту: тут схема ділянки і скетчі будинку, креслення даху, специфікації матеріалів, графік будівництва і т.д. Дуже зручно, коли всі члени команди (інженери, архітектори, виконроб, дизайнери) мають постійний оперативний доступ до цих матеріалів в одному місці. Кожен може швидко зорієнтуватися на якому етапі зараз робота та проконтролювати її в будь-який момент, і для цього не потрібно відкривати розрізнені файли на комп’ютері.
Якщо вносяться якісь правки чи проект розширюється в процесі роботи (наприклад, починається планування ландшафтного дизайну), то матеріали на стіні оперативно доповнюються і про це дізнаються всі задіяні члени команди.

З чого починалася робота

Ділянка під будівництво має зручне логістичне розташування - за 10 хвилин від Рівного, в с. Городок. Хоча формально це за містом, але фактично приміська зона, з мальовничими пейзажами навколишніх полів і лісів.
Особливістю ділянки є складний рельєф, з підйомом від головного входу до заднього двору. Це впливало на те, скільки поверхів буде в будинку та як саме він буде розташовуватися.
Для розуміння загальної потрібної площі, планування приміщень і кількості поверхів мав значення склад сім’ї замовника: чоловік, дружина і двоє дітей. Отже, потрібний набір кімнат це кухня, вітальня, спальня та дві дитячих. Плюс замовникам був потрібен гараж на одне авто. І окреме побажання - запланувати додаткову спальню, так як в сім’ї часто гостюють родичі. Ця спальня мала бути, по можливості, дещо відокремлена від іншого простору будинку.

Вид будинку з боку головного фасаду. Зліва-направо: вікно гостьової спальні, вхідні двері та гаражні ворота.


Вже в процесі проектування замовник вніс ще одне побажання: облаштувати під гаражем невеликий льох для зберігання городини, продуктів харчування і т.д.
І ось, як відбувалася далі робота над проектом.

Вибір поверховості будинку

Перш за все архітекторам з замовником треба було визначитися з кількістю поверхів в будинку. Категоричних побажань на цей рахунок в замовника не було, тому ми проаналізувати, який варіант буде оптимальним і з боку зручності, і економічності.
Будинок на два повноцінні поверхи (з плоским дахом) одразу відкинули по тій причині, що потреби в такій великій площі і кількості кімнат не було. Тому, така велика будівля була б невиправдано дорога, і в процесі будівництва, і під час експлуатації.
Отож, основними двома досліджуваними варіантами стали двоповерховий будинок з мансардою і одноповерховий. Визначаючись між ними, архітектори враховували особливості похилого рельєфу ділянки та потрібну кількість і площу кімнат у будинку.
Що стосується мансардного другого поверху, то він має свої недоліки у втратах корисного об’єму через скати даху і сходовий хол. По цій причині планування кімнат другого поверху як правило незручне і вони невеликі. Ще одним недоліком є потреба додатково теплоізолювати дах та облаштовувати сходи, які самі по собі є дорогою конструкцією. Отож, крім некомфортного планування приміщень, вибір будівлі з мансардою тягне за собою збільшення витрат на будівництво.
В нашому випадку ділянка була достатньо велика, щоб зручно розмістити одноповерховий будинок і при цьому залишити достатньо місця для тераси, зони відпочинку, газону та навіть невеликого садка. Тому, зважаючи на недоліки мансарди, варіант одноповерхового будинку став остаточним. В результаті відсоток забудови ділянки склав 27%, озеленення - 54%.

Передній та правий боковий фасади будинку.

Лівий боковий та задній фасади будинку.

Планування будинку

Дах у будинку двоскатний, наближений до симетричного відносно центральної осі будівлі, але виконаний в різних рівнях. Тобто скати лівої і правої частини даху знаходяться на різній висоті.

Вид будинку з боку заднього двору. На передньому плані крита та відкрита тераса, панорамні вікно-двері спальні. Зверху по центру даху видно чотири однакові вікна, які створюють ефект “другого світла” в вітальні/їдальні.

Окрім того, що це оригінально виглядає зовні, то завдяки такій конструкції ми змогли використати прийом “другого світла” над зоною вітальні/їдальні. Якщо над іншими кімнатами будинку звичайна стеля і над нею горище, то над вітальнею/їдальнею немає стельового перекриття і висота приміщення досягає даху.

Попередній рендер дизайну зони вітальні/їдальні. Вікна “другого світла” розміщені вгорі справа, за дерев’яними косими балками.


Світло потрапляє у вітальню через звичайні вікна бокової зовнішньої стіни та через вікна у верхній частині внутрішньої стіни, яка виступає по центру будинку над скатом даху. Тому прийом і має назву “друге світло”. Він збільшує кількість природного освітлення в приміщенні, робить його більш просторим і легким. Окрім цього, інтер’єр цієї зони стає більш атмосферним і дає багато можливостей дизайнерам для реалізації оригінальних і сміливих рішень.
Так виглядає реалізація прийому “друге світло” в процесі будівництва.

Концепція планування будинку побудована навколо зони вітальні/їдальні. Вона не знаходиться геометрично в центрі будівлі, але це спільний відкритий простір, в якому збирається вся сім’я. Поряд з кухнею заплановане приміщення комори. Тут можна зберігати різні господарські речі та кухонну побутову техніку, що рідко використовується. В будь-якій квартирі чи будинку комора це функціональне і практичне приміщення, яке дозволяє не зарахащувати кухню та інші кімнати.
Планування будинку.

Центральна вісь будинку - це коридор, куди виходять двері всіх кімнат, господарського приміщення топкової-пральні та гаража. Дуже зручно, що вхід в гараж є зсередини будівлі: не потрібно виходити на вулицю, щоб дістатися автомобіля. Особливо це актуально в темний час доби, чи при поганій погоді.
Гостьова спальня, яку замовник бажав запланувати дещо відокремлено від інших кімнат, розміщена одразу наліво за зоною прихожої. Так як дитячі та спальня батьків розташовані в глибині будинку, то ця гостьова дійсно від них віддалена.
Батьківська спальня знаходиться в протилежній від головного входу частині будинку, по лівий бік коридору. Це - самодостатня відокремлена зона з окремим санвузлом, ванною, гардеробною та виходом на терасу заднього двору через панорамне вікно-двері.
Дві дитячі кімнати розміщені одна за одною по правий бік коридору, теж в глибині будинку. Другий санвузол з душовою кабіною знаходиться перед входом в спальню і доступний для користування всіма членами сім’ї та гостями.
Окрім центрального входу, в будинок можна зайти через гараж, панорамні двері вітальні (лівий бік будинку), спальні (задня крита тераса) та через двері топкової (правий бік будинку).
Льох, ідея якого з’явилася в замовника під час роботи над плануванням будинку, мав бути спочатку під гаражем. З одного боку такий варіант здається логічним і зручним - два нежитлові приміщення один над одним. Але архітектори та інженери дуже швидко його відкинули, бо через вагу автомобіля довелось б для безпеки додатково укріпляти перекриття підлоги в гаражі. Тому льох вирішили робити під топковою.
Облаштування льоху займає додатковий час, кошти і вимагає знання технології цього процесу. Зате, замовник отримує зручну і практичну зону зберігання продуктів. В цьому проекті ми ще й використали льох для того, щоб через нього підвести до будинку під землею всі комунікації. В подальшому їх буде зручно обслуговувати, бо вузол комунікацій знаходиться там, де до нього є можливість підійти і він доступний з усіх сторін. Коли льоху немає, тоді вузол розміщують на кухні, чи в іншому господарському приміщенні. А це додаткові витрати площі будинку і зайвий час на пошуки підходящого місця розташування.

Концепція зовнішнього вигляду будинку. Вибір матеріалів

Двоскатний дах з вікнами другого світла виконаний в різних рівнях вже сам по собі робить форму будинку нестандартною. Вона має виражену геометрію, і чіткий ритм створений віконними та дверними прорізами. Будинок одноповерховий, але завдяки такому даху він не виглядає приземистим. Щоб підтримати цю вертикальну композицію і візуально зробити будинок ще вищим ми використали декілька прийомів в оформленні фасаду. Один з них це стійки (колони) з натурального дерева, на які опирається дах над ганком та над задньою терасою. Інший прийом - акцентні вертикальні площини над вікнами, дверима та гаражними воротами, які виконані контрастною темною штукатуркою з імітацією дерева.
Основним матеріалом опорядження стін ми запропонували акрилову штукатурку світлого тону. Вона гарно виглядає візуально і в той же час цей колір практичний, на ньому з часом не буде помітно забруднення як було б видно на білому.
Нашою ціллю було створити цікавий образ будинку максимально недорогими засобами. Тому для основної площини стін обрали саме акрилову штукатурку - бюджетний і практичний матеріал. А от для невеликих акцентних елементів (вертикальних площин над вікнами, дверима та гаражними воротами) - використали дорожчу штукатурку з імітацією дерева.

Головний фасад будинку.

Покрівлю замовник спочатку планував робити з металочерепиці. Це недорогий і загалом якісний матеріал, з гарантійним терміном експлуатації 10-15 років. Ми ж запропонували цементно-піщану черепицю. На відміну від металевої, вона має вдвічі більший гарантійний термін (30+ років) та кращу якість. Навіть зважаючи на її дорожчу вартість, якщо порахувати вартість експлуатації за рік на протязі всього терміну - вийде суттєва економія. Тому, це максимально вдалий матеріал у співвідношенні ціна/якість. Плюс цементно-піщана черепиця виглядає стильніше, а її темно-коричневий колір гарно контрастує з світлим тоном стін.

Прибудинкова територія

Будинок розміщений ближче до входу на ділянку, а за ним візуально закритий і відокремлений від вулиці зелений задній двір. З боку головного входу є місце для парковки двох авто та зелений газон з одним деревом (грушею). Вздовж бокових стін вимощені доріжки, по яких можна обійти будинок, а з правого боку будуть висаджені туї.

План благоустрою прибудинкової території.

Ми вже згадували про влаштування терас різного рівня на задньому дворі. Вони облаштовані на різних висотах через похилий рельєф ділянки. Одна з терас крита, розташована безпосередньо вздовж задньої стіни будинку і частково лівої бокової стіни. Тут можна зберігати, ховаючи від дощу вуличні меблі, велосипеди та різні господарські речі. Ця тераса замощена плиткою і вийти на неї можна обійшовши будинок від центрального входу, або з панорамних засклених дверей спальні.

Фасад будинку з заднього двору. Видно різний рівень терас: біля будинку нижча (де велосипед) і далі вища (де шезлонги).


Відкрита тераса через схил ділянки облаштована на рівень вище. Це зона відпочинку: тут будуть шезлонги, м’які вуличні меблі, сонцезахисні парасольки і т.д. Поряд дитяча зона для ігор. Тераса вимощена бруківкою і доріжка з бруківки веде далі з тераси за будинок, до господарської будівлі, в якій захована свердловина та насос. Так як площа заднього двору велика, то замовник вирішив облаштувати тут ще невеличкий яблуневий садок.
Через складний рельєф ділянки в проект включена система поверхневого водовідведення, яка убезпечить мешканців будинку від неприємних ситуацій з застоєм води в окремих місцях чи потраплянням води в житло.
Зараз ми ведемо авторський контроль за будівництвом і паралельно розробляємо дизайн інтер’єру. Наступний крок - ландшафтний дизайн. В наступній статті про цей проект покажемо вам результати роботи команди дизайнерів. А ось так виглядала ділянка і будинок на початку будівельних робіт і зараз, станом на кінець січня.

Початок будівництва.


Права сторона і задній фасад будинку.

Головний фасад.

З боку заднього двору.

 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!