Дворівнева квартира “Бюргер”

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Павло Алексєвич, Ольга Марчук, Марія Наконечна, Дмитро Захожий, В’ячеслав Ліснічук.

Рік реалізації: 2018.

Проект втілюється.


Цей кейс про квартиру нестандартної форми та об’єму, простір якої давав багато можливостей для розвитку дизайнерських ідей. Ми давно знайомі з її власником по інших проектах, то ж він був впевнений, що отримає хороший результат. А от для команди дизайнерів це була подвійна відповідальність. По-перше, потрібно було виправдати високі очікування замовників. А, по-друге, кутова дворівнева квартира давала багато можливостей для перепланування. В такому нестандартному просторі є більше місця для втілення оригінальних ідей, але й відповідальність за створення зручної функціональної структури теж більша.
Команді цей проект запам’ятається розробкою чотирьох варіантів планувань, трьома дитячими кімнатами, прозорою гардеробною - ”ліхтарем”, добудовою стельового перекриття та новим досвідом повного авторського ведення ремонту. А ще, швидкими темпами роботи. Від першого візиту в квартиру і до початку втілення проекту пройшов всього місяць. І далі сама реалізація йде швидко та не відходить від складеного нами з власником графіку.

 

Характеристики житла. Бачення господарів

Квартира загальною площею близько 90 кв. м, кутова, розташована на 7 поверсі в ЖК "Spectrum". Це останній поверх і завдяки цьому є другий антресольний рівень.
По плануванню забудовника перший рівень включав прихожу, кухню, коридор, санвузол і три кімнати: спальню, вітальню та дитячу. На другому рівні передбачалася одна повноцінна кімната та дві окремі відкриті антресольні зони. Сходи на антресолі були у вітальні та в дитячій кімнати першого рівня. В цих приміщеннях стельового перекриття частково не було і був втілений прийом “другого світла”. Це означає, що вони освітлювалися не лише стандартними вікнами першого рівня, а ще додатково мансардними.

Перший рівень квартири з плануванням забудовника.

Антресольний рівень з плануванням забудовника.

Склад сім’ї - батьки і троє дітей. Існуюче планування квартири не влаштовувало господарів по декількох причинах:
На рахунок візуального образу житла - стилю, кольорів та матеріалів - у замовників бачення було сформоване. Це мала бути світла пастельна гама, мінімум яскравих контрастів, негабаритні меблі і багато зелених рослин.
 

Робота над переплануванням

Після дослідження приміщення та проговорення потреб сім’ї, ми запропонували господарям чотири варіанти перепланування.
Одним з великих плюсів цієї квартири був той, що одним і тим же зонам можна було надавати абсолютно різні функції. Простір не був обмежений комунікаціями, які підведені в конкретних місцях і цим категорично визначають планування.
Наприклад, в одному з варіантів ми проектували великий санвузол з ванною, умивальником та душовою кабіною, а в іншому варіанті на цьому ж місці розташовували гардероб (планування №2). І функціональне зонування ставало зовсім іншим. Змінювали розміщення кухні: в одних варіантах вона знаходиться одразу за прихожою (планування №1 та № 2), а в інших - на місці спальні (планування №3 та №4). Були різні варіації з набором дитячих: дві чи три кімнати, хто з дітей на якому поверсі. Розглянули навіть варіант двоповерхової дитячої, де спальні місця були б на поверсі-антресолі, а робочі столи та ігрова зона - внизу (варіант планування №1).

 
Варіанти планувань першого рівня.

 
Варіанти планувань антресольного рівня.

Разом з замовниками ми декілька разів проговорювали плюси і мінуси кожного з планувань. Які кімнати і де саме доцільніше спланувати, що важливіше для сім’ї - більша площа дитячої чи гардеробної, чим можна поступитися і як, врешті, знайти золоту середину.
В фіналі ми зійшлися на варіанті, який включає в себе на першому рівні: прихожу, об’єднану кухню/вітальню, дві дитячі кімнати, гостьовий санвузол та пральню.

Фінальне планування першого рівня.

Приміщення антресольного рівня це: гардеробна, спальня батьків, третя дитяча кімната (облаштована на місці відкритої антресолі), коридор та великий санвузол з ванною і душовою кабіною.

Фінальне планування другого рівня.

Перший рівень квартири

Відкритий простір прихожої, вітальні та кухні


Відкрита зона вітальні та кухні.

Вітальня залишилася об’ємним відкритим простором з “другим світлом”, висотою стелі 6.4 м та сходами на другий рівень.
Кухня в початковому плануванні забудовника була окремим приміщенням, а її двері розміщувалися одразу поряд з входом в квартиру. Щоб зайти чи вийти з кухні, потрібно було проходити зону прихожої, а це завжди пил з вулиці, брудне взуття і т.д.

На передньому плані вітальня, за нею - кухня. Справа на задньому плані видно вхідні двері та зону прихожої. Частина стіни між кухнею та прихожою (з освітленими поличками) - змонтована додатково.

Об’єднавши кухню/вітальню в одну відкриту зону ми змогли на місці колишніх кухонних дверей звести стіну і зробити прихожу відокремленою.

Конструктивний план першого рівня (з позначками демонтажу/монтажу конструкцій).

Вона отримала більше місця і стала ізольованою - потреби проходити через неї, щоб зайти в кухню вже нема. Тут в ніші розміщена відкрита вішалка, полиця для взуття і пуф, а навпроти (біля добудованої стіни)- підвісний комод з дзеркалом.

Вигляд прихожої: відкрита вішалка з пуфом та шафа з дзеркальними дверима.


Як продовження відкритої вішалки, далі, в ніші розташована закрита шафа для несезонного верхнього одягу. Її дзеркальні двері візуально збільшують простір вітальні і, окрім такого художнього ефекту, мають і практичний: можна побачити себе в повний зріст, перед тим як виходити з дому.

Вітальня та кухня хоч і об’єднані, але чітко зонуються. В тому числі тим, що над кухнею є стельове перекриття, а над вітальнею простір з “другим світлом”.

Частина кухонних зон зберігання на задньому плані знаходяться вздовж додатково змонтованої стіни між прихожою та кухнею.


Завдяки облаштуванню стіни, яка відокремила прихожу, з’явилося більше місця для кухонних зон зберігання. Це закрита шафа-пенал і відкритий стелаж з декоративною підсвіткою.
Полички з підсвіткою організовані також в ніші над кухонною робочою поверхнею. Тут зручно тримати “під рукою” приправи та невеликі ємності для зберігання.

Вигляд кухні з боку вітальні.

Для кухні використано декілька видів освітлення: стельові світильники, підсвітка робочої поверхні та люстра над столом. Всі вони несуть практичну функцію і водночас зонують приміщення. Світильники в стелі дають загальний потік світла, підсвітка над робочою поверхнею потрібна під час готування їжі, а велика люстра освітлює стіл, коли сім’я збирається за ним.

Вигляд вітальні та кухні з боку прихожої та дзеркальної шафи.

Дві люстри такого ж стилю розміщені у вітальні. Вони великі за розміром, та, завдяки високій стелі, дуже органічно вписуються в об’ємний простір, виглядають святково та урочисто.

Так з боку кухні виглядають сходи на антресольний рівень. Площа під сходами (сходовий хол) відкрита.

Щоб не зменшувати площу вітальні, ми залишили сходовий хол відкритим і організували під ним місце для зелених рослин та тумби з телевізором.
Завдяки скляним перилам сходи виглядають легкими, і неначе підвішеними в повітрі. Ще один плюс таких перил в тому, що скло візуально не відгороджує сходовий марш від вітальні і не зменшує її об’єм.

Дитячі кімнати на першому поверсі

На першому поверсі розташовані кімнати для старших дітей.

Дитяча №1.

Вони ідентичні по набору меблів. Це спальні місця, робочі столи, телевізори та багато зон зберігання для одягу, письмового приладдя, іграшок, книг і т.д.

Дитяча №1.

В обох кімнатах використані пастельні, стримані кольори, переважають світлі відтінки дерева в поєднанні з білим. Кольорові акценти зроблені за допомогою елементів декору.
Дитяча №2.

Освітлення передбачили загальне (стельові світильники), точкове (біля робочих столів і над ліжками) та декоративне (в нішах та в меблях).


Санвузол та пральня

Санвузол на першому рівні квартири компактний, включає в себе унітаз, умивальник та душову кабіну.

Санвузол першого рівня квартири.

Санвузол першого рівня квартири. Вигляд згори.

Поряд з санвузлом знаходиться господарське приміщення з зонами зберігання і машинками для прання та сушіння білизни.

Господарське приміщення. Машинки для прання та сушіння білизни, рукомийник.

Господарське приміщення. Зони зберігання.

Дуже зручно, якщо така господарська кімната передбачена в плануванні квартири. Прання і брудна білизна локалізуються в одному місці, а в санвузлах залишається більше вільної площі.

Другий (антресольний) рівень квартири

Конструктивний план антресольного рівня (з позначками демонтажу/монтажу конструкцій).


Антресольний поверх в квартирі має ухил даху, але він не такий відчутний як в звичайних приватних будинках з мансардою. Завдяки грамотному плануванню забудовника, в найнижчій точці висота стелі складає 1 м 60 см і це комфортно для повноцінного використання, бо сюди зручно підійти майже на повний зріст. Такі найнижчі точки скосів даху є лише в гардеробній (там туалетний столик і зона зберігання) та в спальні батьків (зона відпочинку з м’яким кріслом).
Фінальне планування антресольного поверху.

Гардероб

На антресольному поверсі, над кухнею розташована гардеробна кімната. Від двохсвітнього простору вітальні вона відокремлена скляною стіною. Завдяки прозорій площині зберігається об’єм квартири, він не відсікається глухою стіною, а продовжується далі, в глибину гардеробної. При потребі, скло закривається за допомогою жалюзі.

Вигляд гардеробної кімнати з боку сходів.

Якщо площа дозволяє, то влаштування окремого приміщення для одягу є дуже практичним рішенням. Це зменшує кількість і об’єм зон зберігання в інших кімнатах, бо речі компактно зосереджені в одному місці.

Через прозору стіну гардеробної кімнати видно коридор антресольного рівня та верхню частину сходів.

По цій же причині є ще один плюс - знаходити потрібний предмет одягу теж простіше і швидше.

На задньому плані туалетний столик в гардеробній кімнаті. Тут одна з найнижчих точок скосу даху в квартирі (1 м 60 см). Зліва через скляну стіну видно двосвітній простір вітальні.

Користуючись перевагами скляної стіни, ми передбачили сценарій, коли гардеробна виконує функцію “ліхтаря” для неосвітленого простору вітальні.

Організація різних типів зон зберігання в гардеробній кімнаті.

Знаходячись на першому поверсі, можна увімкнути світло лише в гардеробі і це створить приглушене спокійне освітлення внизу, у вітальні та кухні.


Спальня батьків

В спальні розташовані: ліжко з туалетними столиками, телевізор, зона відпочинку з м’яким кріслом та будуар, який може виконувати функцію робочого місця.


Хоча в квартирі є окрема гардеробна, ми не відмовилися повністю від зон зберігання в інших кімнатах. В спальні це шафа, яка схована зліва від дверей в ніші.

Зліва гардеробна шафа, справа - зона відпочинку. Тут висота даху складає 1 м 60 см.

Її двері дзеркальні і візуально розширюють та продовжують простір приміщення.

Вигляд спальні з боку вхідних дверей.

Природне світло потрапляє в спальню через два мансардні вікна в схилі даху. Штучне освітлення розміщене по такому ж принципу як в дитячих кімнатах: стельові світильники, низькі бра над ліжком та підсвітка в нішах вздовж стелі.



Дитяча кімната на антресольному поверсі

Третя дитяча в квартирі призначена для найменшої дитини, і тому розміщена поряд зі спальнею батьків.

Дитяча кімната №3.

Її кольорова гама та функціональний набір меблів аналогічні кімнатам старших дітей. Щоб обіграти схил даху, дизайнери повторили його форму в зоні зберігання над ліжком. Вона утворює затишну нішу і додатково підкреслена підсвіткою.
Природне світло потрапляє в кімнату з двох джерел: мансардного вікна і невеликого віконця на рівні з підлогою.

Дитяча кімната №3.

В плануванні забудовника цієї кімнати не було. На її місці була ізольована антресольна зона нижньої дитячої кімнати, без сполучення з іншими приміщеннями другого рівня.
Ми добудували стельове перекриття, щоб продовжити існуючу антресоль, облаштували дверний отвір в коридор другого поверху і отримали повноцінну кімнату. Щоб кількість природного світла була достатня, в схил даху встановили мансардне вікно, якого початково не було.


Санвузол

Санвузол на антресольному рівні просторий, містить унітаз, умивальник, ванну та душову кабіну.


Використана плитка “під дерево” та плитка світлого відтінку, схожа до штучного каменю, яким декоровані сходи і міжповерхові перекриття у вітальні.

Санвузол на антресольному рівні. Вигляд зверху.

Концепція матеріалів, кольорів, меблів

По бажанню замовників, в оформленні квартири ми використали переважно світлі відтінки кольорів, фактури “під дерево”, контраст матових і глянцевих покриттів та багато живого озеленення. Скляні та дзеркальні поверхні візуально збільшують приміщення і роблять його об’ємним.
Майже всі меблі вбудовані та виготовлені індивідуально. Ми намагалися обійтися без окремостоячих меблів, бо вони габаритні, захаращують простір і забирають його функціонал.
Кожен з запланованих дизайнерами видів освітлення виконує різні функції. Однакові по всій квартирі стельові світильники дають рівномірний загальний потік світла. Підсвітка в нішах та меблях має більш декоративне призначення, але може працювати як нічник, якщо інші джерела світла вимкнені. Різноманітні бра біля спальних місць, робочих столів і дзеркал у санвузлах є точковим освітленням, і дають потужний потік світла в конкретних локаціях.
В нас була дискусія на рахунок вибору матеріалів для опорядження підлоги. Розглядалася плитка і паркетна дошка. Замовник був налаштований проти плитки, аргументуючи це тим, що дерев’яна підлога тепліша та більше підходить для домашньої атмосфери. Ми ж пропонували обрати все таки керамічне покриття, поклавши під нього в окремих зонах підігрів. Тепловіддача плитки набагато вища, ніж у ламінатної чи паркетної дошки, тому підігрівом можна буде користуватися і як альтернативою основному опаленню. Але, так як квартира знаходиться в якісно утепленій новобудові, з сучасним економним котлом, то аргумент про альтернативне опалення для замовника не був важливим. Врешті, рішення таке: в санвузлах плитка, яка імітує дерево, а в кімнатах паркетна дошка.
 

Ведення ремонтних робіт

Станом на середину квітня проект втілюється, а наша команда повністю контролює ведення ремонтних робіт. Хочемо, щоб ремонт у наших замовників приносив якомога менше незручностей їхнім сусідам. Тому ми подбали, щоб всі приміщення (під’їзд, сходові марші), через які заносять/виносять будівельні матеріали та сміття були застелені захисною плівкою.

Вхід у під'їзд.

Коридор під'їзду.

Ліфт такою плівкою закритий повністю. Роботи з демонтажу конструкцій, які викликають найбільше шуму, відбувалися в денний час, коли мешканці переважно на роботі.

Ліфт.

Завдяки повному авторському контролю, втілення цього проекту йде по узгодженому плану швидко і без відставань від графіку. Всі робочі нюанси і питання з матеріалами, їх кількістю, уточненнями креслень і т.д. замовників не турбують - цим займається виконроб. Він керує бригадою на місці, контактує з командою дизайнерів і щотижня звітує про результати робіт.
Завершення втілення вже скоро - світильники замовлені, меблі в процесі виготовлення, і наші замовники починають планувати новосілля :)
Нижче декілька кадрів робочого процесу:

Вирівнювання стяжки на підлозі.

Монтаж стін санвузла.

Монтаж перекриття між першим та антресольним рівнем. Внизу буде - дитяча кімната №2, зверху - дитяча №3.

Облаштування теплої підлоги в гардеробній кімнаті.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!