Центру розвитку та адаптації дітей з аутизмом

Дизайн-проект облаштування приміщення “Центру розвитку та адаптації дітей з аутизмом до повноцінного життя” БФ “Погляд” м.Рівне

Команда архітекторів/дизайнерів: Дмитро Котляров, Олександр Позняк, Ірина Франко-Шумейко, Ольга Марчук.

Рівненська команда ініціаторів проекту облаштування приміщення: Людмила Чирак, Денис Петровський, Тетяна Стадник, Любов Альошко, Іван Трофімчук, Діна Белкіна, Ольга Задибчук.

Благодійники: більше 300 ініціативних людей та соціально-активних підприємств з України (в тому числі з Рівного) та інших країн.

Рік реалізації: 2016.

Проект втілено. Центр відкрито в січні 2017 року.


Для нашої команди цей дизайн-проект став унікальним з багатьох сторін. Він був нестандартним від моменту своєї появи і до завершення втілення. Дизайнери вперше досліджували функціонал і розробляли концепцію дитячого закладу та шукали можливості реалізувати задумане за мінімально можливий бюджет і в дуже стислі терміни. При цьому заклад не простий, бо в ньому будуть займатися діти з особливими потребами, а отже дизайнери мали ці потреби дослідити і адаптувати приміщення та обладнання під них.
Найголовніше, що спільними зусиллями ми досягнули цілі і Центр розвитку та адаптації дітей з аутизмом отримав облаштоване приміщення, яке було потрібне дітям і їх батькам.

 

Історія появи проекту

Проект з’явився завдяки ініціативі команди рівнян, які проходили навчання в одній всеукраїнській тренінговій компанії. Одна з членів команди, Людмила Чирак, запропонувала ідею облаштування нового приміщення для Рівненського центру розвитку та адаптації дітей з аутизмом до повноцінного життя. На той час Центр працював в кімнатці площею менше 12 м.кв., де і проводили розвиваючі заняття для дітей.

Візуалізація зали для групових занять в новому приміщенні Центру

 
Засновником Центру є Благодійний фонд “Погляд” (керівник Олена Корсун), який вже близько 10 років працює, допомогаючи дітям з аутизмом та їхнім батькам.

Візуалізація зали для групових занять в новому приміщенні Центру

 
Команда ініціаторів проекту звернулася до міської влади з проханням виділити Центру інше, більше приміщення. Завдяки сприянню міського голови Хомка Володимира Євгеновича та секретаря Рівненської міськради Паладійчука Сергія Богдановича Центр приміщення отримав. Це частина цокольного поверху однієї з пятиповерхівок на вулиці Степана Бандери.
Далі команда Майстерні МОСТ дослідила концепцію закладу та склала попередній кошторис облаштування приміщення. Після того як став зрозумілий бюджет проекту, команда ініціаторів розпочала залучення коштів на реалізацію, а паралельно з цим наші дизайнери працювали над детальними кресленнями по облаштуванню, шукали підрядників і контролювали процес ремонту. Для того, щоб повністю завершити проект у нас було три місяці.

 
 
Зараз в Центрі є дошка подяки з іменами та прізвищами меценатів, які фінансово долучилися до втілення проекту. Це не повний список, є двоє рівнян, які зробили найбільші внески, але захотіли залишитися інкогніто. Тому їхніх прізвищ тут немає.
В Рівному для збору коштів провели декілька благодійних заходів, до організації і участі в яких долучилося багато небайдужих рівнян. Це концерт-аукціон в пабі Сталева Гора, “Різдвяний бал” (організований завдяки активній участі Наталі Лозовської), проект “Від серця до серця” (за підтримки Сергія Богдановича Паладійчука) та благодійний захід біля ТРЦ “Злата Плаза”.

Візуалізація кухні Центру


Концепція і втілення

Робота команди наших дизайнерів була розділена в часі на дві частини: спочатку вивчили функціонал і підготували концепцію з попереднім кошторисом. Це було потрібно для попередньої оцінки проекту, щоб ініціатори розуміли обсяг робіт і необхідних коштів.
Наступний етап - підготовка робочої документації, пошук підрядників і безпосередньо ремонт. Цей процес зайняв три місяці, збір коштів йшов паралельно з ремонтними роботами.
Нове приміщення, яке отримав Центр розвитку та адаптації дітей з аутизмом - це частина цокольного поверху житлового п’ятиповерхового будинку (“хрущовки”).



Вигляд фасаду до і після робіт


Висота стелі приміщення - 2.35 м, площа близько 120 м.кв. Стан був нежилий і запущений. Декілька років назад попередній власник поміняв вікна, але більше ніяких ремонтних робіт не проводив. По факту, останні роки тут ніхто не жив. Всюди була павутина, пил, сирі та облуплені стіни. Кімнати довгий час не опалювалися, через це були прорвані труби і взагалі дуже плачевний стан комунікацій.
 


 

З такого приміщення команді дизайнерів Майстерні МОСТ треба було за три місяці зробити повністю готовий до занять з дітьми заклад.
Ми дослідили напрямки роботи Центру, види занять і особливості, які стосуються взаємодії саме дітей з аутизмом. Після того як з’ясували функціональні потреби - сформували концепцію та планування.

Планувальна структура


Концепція закладу така: це фізична реабілітація, розвиток комунікативних здібностей та академічних навиків, музична та ігрова терапія. Акцент робиться на групові заняття, бо на них діти вчаться спілкуватися і взаємодіяти між собою. Багато часу приділяють соціально-орієнтованій діяльності: вмінню готувати їжу, прибирати, доглядати за собою.
При розробці функціонального планування дизайнерам важливо було врахувати, що одна з основних вимог цього закладу - це динамічний простір, який легко змінюється. В Центрі займаються діти різного віку і з різними потребами. Отож, заняття не проводяться по одному статичному плану, а завжди різні. Тому приміщення мали мати достатню площу і великий набір елементів (меблів, спортивного інвентарю, іграшок), які легко трансформуються. Це дає можливість переплановувати і використовувати під індивідуальні потреби різні зони. Для цього, наприклад, дизайнери передбачили деякі кухонні, офісні та ігрові меблі Ікеа, які відомі і своєю якістю, і можливістю компонування.

Зонування

У вхідній зоні, хоч вона і невелика, вдалося облаштувати прямо на сходах лавки, на які діти можуть сідати, щоб перевзутися.

Вхідна зона до ремонту і після

На стінах місцеві художники намалювали персонажі дитячих мультфільмів. Одразу за сходами - шафа для одягу.

Вигляд вхідної зони зверху


Лавочки для перевзування

Кімната для індивідуальних занять


  В залі для групових занять багато динамічних меблів, якими можна трансформовувати простір для різних занять та ігор.  

   
   
Одна стіна повністю відведена для малювання крейдою, є столи для роботи та ігор.


 
 

Передбачено багато зон зберігання, контейнерів для іграшок і письмового приладдя.



Є зона для музичних занять.

Санвузол обладнаний вішачками для індивідуальних рушників, підставками для ніг, які потрібні маленьким дітям, щоб дістати до рукомийника. Є бойлер.
Санвузол до і після ремонту


   
Цікавим об’єктом Центру стала повноцінна кухня, де по навчальній програмі діти вчаться готувати їжу та взаємодіяти з харчовими продуктами.
 

Для цього по центру кімнати запроектований великий і досить високий кухонний стіл-“острів”. Навколо нього є мобільні лавки-підставки для ніг, на які діти можуть ставати, щоб мати повноцінний доступ до робочої поверхні столу.

Спортивна зала обладнана шведськими стінками та іншим різноманітним знаряддям та інвентарем. Воно теж легко трансформується.


На одній стіні зроблена повноцінна альпіністська стінка.



Команда дизайнерів запроектувала між кімнатами і коридором не суцільні стіни, а напівпрозорі перегородки. Таке рішення прийняли тому, що поверх цокольний, стеля низька і через це природного світла в Центрі мало. В таких умовах напівпрозорі конструкції, які частково пропускають сонячне світло це дуже ефективний вихід з ситуації.
Перегородки безкоштовно встановила рівненська компанія “Акорд-С” (ТМ “Epsilon”), виробник металопластикових конструкцій.

Коридор до ремонту і після

Сертифікати викладачів Центру


Нашій команді в цьому проекті цікавим був досвід експериментів з бюджетними матеріалами, а також пошуку та співпраці з підрядниками-ентузіастами. Багато майстрів робили роботу безкоштовно, або по мінімальній ціні. Дизайнери пропонували максимально доступні рішення, керуючись своїм досвідом на рахунок того, що буде водночас і практично, і візуально виграшно. Наприклад, в деяких приміщеннях Центру ми спеціально залишили автентичну цегляну підвальну кладку, що дало можливість зекономити бюджет і в той же час створило ефектний вигляд.

За дуже короткий час Центр розвитку та адаптації дітей з аутизмом до повноцінного життя отримав нове облаштоване приміщення. Цей результат досягнуто завдяки тому, що об’єднали зусилля багато різних людей: ініціатори, благодійники, влада, дизайнери, підрядники-майстри.

Для нашої команди цей проект - не лише про дизайн та планування приміщення. З професійної точки зору, ми працювали над ним як над будь-яким іншим клієнтським замовленням. Але з боку людських цінностей - ця робота стала для нас великим досвідом співпраці, взаємодопомоги і глибокого співпереживання потребам інших людей. Поки ми досліджували функції Центру і спілкувалися з його викладачами, то переконалися, що насправді чимало стереотипів на рахунок “особливих” дітей чи дорослих надумані. Треба просто трошки більше уваги та розуміння від суспільства і такі штампи зникнуть. А наша команда була рада зробити свій внесок у вигляді функціонального і візуального облаштування приміщення і цим допомогти дітям.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!