Дизайн-проект Pilates Studio Professional (PSP)

Студія пілатесу, м. Рівне, вул. Пересопницька.

Команда: Дмитро Котляров, Олександр Позняк, Ірина Франко-Шумейко, Ольга Марчук.

Рік реалізації: 2016.

Проект втілений.


Що хотіли замовники

В цьому дизайн-проекті перед нами стояло цікаве і складне завдання повністю переформатувати колишнє приміщення банку і перетворити його в студію пілатесу. Трішки термінології: пілатес - це комплекс фізичних вправ, винайдених на початку XX століття німецьким спортсменом Джозефом Пілатесом, метою яких є розвиток гнучкості всіх м'язів тіла. Система являє собою поєднання йоги, балету та ізометричних вправ (визначення з Вікіпедії). Заняття відбуваються з тренером як індивідуально, так і в групах, використовуються спеціальні тренажери та спортивні знаряддя.
Замовники цього проекту давно професійно займаються викладанням пілатесу, тому технічне завдання (вимоги по кількості, площі і призначенні необхідних залів і зон) вони сформулювали дуже точно і чітко. Отож, функція існуючого приміщення мала кардинально змінитися.
В той же час, поряд з такою трансформацією, замовники бажали максимально використати існуючі конструкції та оформлення, щоб оптимізувати бюджет. І от як ми поєднали ці дві протилежні задачі.

Вигляд фасаду будівлі до початку роботи над студією пілатесу


А що запропонували дизайнери

Після виїзду на місце і детального огляду об’єкта ми прийшли до двох цікавих висновків:

Колишній вигляд будівлі з боку внутрішнього двору. Внизу - вхід в підвал


На нашу думку, обидва ці об’єкти задіяти було б цікаво і практично. Підвал давав можливість збільшити корисну площу студії, плюс його автентичний вигляд надихнув нас на стиль лофт. А внутрішній двір у будівлі, яка розташована в самому центрі міста є беззаперечною і унікальною перевагою. Тому використати її теж було логічно.
 
 

Стан внутрішнього двору до початку робіт

 

Зміна головного входу

Отож, в підсумку ми запропонували замовникам декілька варіантів  перепланування приміщення.  
               

Попередні ескізи головного входу

 
  Один з них передбачав зміну головного входу в будівлю. Раніше він був розміщений з боку вулиці Пересопницької та вів на перший поверх. Ми ж пропонували зробити основний вхід на цокольному поверсі і не з вулиці, а з внутрішнього двору.

Як виглядав раніше задній вхід в будівлю (вхід в підвал)


Новий основний вхід


Спочатку замовники не сприйняли цей варіант, але через якийсь час обговорення і роздумів побачили, що це додає певної відособленості та атмосферу додаткового комфорту і затишку студії. Клієнти, перш ніж потрапити всередину проходять через респектабельний закритий внутрішній двір, в якому багато зелені і дерев. Також це зручно для тих, хто паркує в дворі авто.  

Колоритний підвал


   

Стан цокольного поверху до перепланування


В проекті перепланування ми повністю задіяли цокольний поверх під загальнодоступні приміщення. Цоколь став основним носієм стилю лофт, завдяки своїй автентичній цеглі та старих конструкціях (балках, перекриттях і т.д.). Це фактично візитівка студії, бо клієнт перш за все потрапляє сюди і тут розташовані загальні приміщення: рецепція, зона очікування, зал для групових занять, роздягальні, санвузли, душові.
 
   


 
 
  Зал для загальних занять - його родзинкою стала частково скляна стеля в центральній частині. Першопричиною цього була конструктивна часткова відсутність перекриття між поверхами після реконструкції будівлі.
 
Ми вирішили скористатися цим і не монтувати суцільну стелю, а замість цього зробити її скляною. Ідея цього рішення була в тому, щоб люди, які займаються в цій загальній зоні могли бачити верхній зал для індивідуальних занять. Плюс це додало додаткового світла, незвичності оформлення і атмосфери відкритості.

  Стиль лофт, в якому оформлений цоколь, в цьому проекті має максимальну кількість природних агресивних поверхонь: цегла, грубе дерево, метал, елементи ковки, використали навіть щебінь і дуже темні природні кольори. В контрасті до цього, щоб полегшити сприйняття ми застосували глянцеві скляні елементи. Це двері, додатковий декор, стіни душових кабін, настінні друковані зображення під склом, які створюють дух спортивного закладу.
   
Головний дизайнерський рецепт - контраст глянцевих і матових поверхонь та світло, яке допомагає вдало розкрити ці рішення.

Контрастний перший поверх

На першому поверсі ми по бажанню замовника залишили всі існуючі несучі конструкції і максимально використали їх в зонуванні. Тут розмістили фреш-бар, зону відпочинку, два зали для індивідуальних занять та адміністративні приміщення.
 

Основні принципи оформлення теж зіграні на контрасті. Але тут вже не автентична цегла, як в цокольному поверсі, а гіпсова. Також кольори на першому поверсі це вже не природні темні відтінки цегли і дерева, а контрастний чорний і білий. Стіни також оформлені друкованими тематичними зображеннями під склом.
 


   

Внутрішній двір

Двір, який з самого початку взагалі не включався в проект, ми доповнили зонами відпочинку та оформили фасад основної і господарської будівель з використанням натуральних матеріалів (дерева) і логотипу студії.

Тепер внутрішня територія є логічним продовженням атмосфери студії, дає відчуття відокремленості, гармонії і спокою. Не дивлячись на те, що студія розташована в самому центрі міста, її двір, на диво, є дуже тихим і затишним.

Тут також присутні в оформленні основного входу грубі металеві конструкції, камінь та дерево поряд з використанням скла, великих прозорих дверей для полегшення сприйняття матеріалів.

Звичайно ж, клієнти приходять в студію пілатесу PSP за спортивним задоволенням. Але нам хочеться вірити, що поряд з цим, вони також отримують задоволення і естетичне - від стильного та надихаючого інтер’єру.  
 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!