Дизайн дворівневої квартири №2 на Марка Вовчка

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Ірина Франко-Шумейко, Ольга Марчук.

Рік реалізації: 2018.

Проект втілений.

Ми вже писали про наш перший дизайн-проект квартири в одній з новобудов на вулиці Марка Вовчка. Замовники, про яких мова піде в цьому другому проекті звернулися до нас, побачивши вже втілений результат в попередній квартирі. Житло ідентичне по площі і розміщенню - дворівневе на 5-му поверсі. Перший проект замовникам дуже сподобався і очікування відносно нашої майбутньої співпраці були, відповідно, досить високими.
Отож, друга квартира. Площа першого рівня близько 45 м. кв. Другого - майже вдвічі менша. Перед нами стояло завдання знайти не просто функціональні і ефективні планувальні рішення, але й зробити їх не схожими на перший проект.

Планування першого поверху квартири: по центру вітальня, справа - вхідні двері та сходи на другий поверх


 

Перший поверх

Наші замовники - сім’я з однією дитиною. Ми запропонували логічну для дворівневих квартир структуру. Перший поверх - вітальня, санвузол, прихожа, кухня. Другий рівень - спальня, дитяча та ще один санвузол. Сходи на другий рівень спроектували майже півколом, навколо санвузла першого поверху. Це дало можливість продуктивно використати площу: під сходами організовані зони зберігання, а самі сходи займають менше місця, ніж якби вони були прямими. Наявність прихожої - важливий для зручності мешканців елемент. Незважаючи на розмір квартири, зоною прихожої нехтувати не можна, бо без неї простір житла втрачає функціональність.

Прихожа. Вигляд з боку вхідних дверей


 

Перший рівень, зона вітальні. На задньому плані зліва направо: прихожа, вхідні двері, сходи на другий поверх


У квартирі була лоджія, яку ми запропонували включити в площу квартири і надати їй функції їдальні. Завдяки такому переплануванню у зоні вітальні та кухні з’явилися великі панорамні вікна.

Зліва - панорамні вікна та зона їдальні


Кухня вийшла досить велика, як для такого простору. Вдалося організувати багато зон зберігання, заховати в кухонну стінку великий холодильник та передбачити місця для дрібної побутової техніки.  

Також, вдалося розпланувати не просто кухню, а й окремо зону їдальні біля великого панорамного вікна, про яку ми вже згадували.

Зона їдальні


 
  Додатково організували барну стійку -”острів”.  

На передньому плані барна стійка - "острів"



Вона виконує також функцію розділення зон вітальні та кухні.

Справа за диваном барна стійка, далі - кухня


Санвузол першого поверху розміщений під сходами, включає мінімальний набір необхідних елементів (унітаз, умивальник). В ньому розмістили також пральну машину та зони зберігання.

Стиль керамічної плитки в ньому перекликається з плиткою, яку використали на кухні.

Другий поверх

На другому поверсі через мансардні скоси даху дизайнерам довелося шукати нестандартні рішення, щоб використати існуючу площу найефективніше. Зрозуміло, що простір тут не дуже великий, але ми розпланували приміщення максимально комфортно, наскільки це було можливо. Планування і площі кімнат другого поверху перш за все продиктовані пріоритетами замовників (наприклад, дитяча більша, спальня - менша).

Коридор з боку сходів


Ширина коридору на другому поверсі - 1.20 м. Небагато, але цього достатньо для функціональності: входи в кімнати, доступ до гардеробної шафи та комоду цілком зручні.

Коридор з бокового ракурсу


 

Розташування приміщень другого рівня: спальня, гардеробна шафа, дитяча, санвузол


Кожне з приміщень другого поверху (спальня, дитяча, санвузол) включає в себе необхідний набір функціональних зон.

Спальня


Хоча площа спальні невелика, нам вдалось знайти місце для достатньої кількості зон зберігання. Вони розміщені вздовж однієї з бокових стін і навпроти ліжка (комод, шафа)


Спальня, вид зверху


Дитяча більш простора, ніж спальня. Ліжко розташували в ніші, утвореній нахилом даху.

Таке спальне місце - справжнє відкриття цього проекту. Ще один плюс такого нестандартного ліжка - багато зон зберігання. Це шухляди збоку і бокси з доступом зверху, зліва і справа від спального місця.

Також в дитячій розмістився спортивний куточок і робочий стіл.  
 
Санвузол на другому поверсі включає в себе ванну.

Сама ванна зорганізована в місці скосу даху, вздовж неї можна вільно рухатися. Далі в місці максимального нахилу стелі розміщена зона зберігання.

Також зона зберігання є над унітазом.
 

Концептуальні рішення

В такому специфічному для роботи просторі ми виділили головне для замовників - максимальну функціональність. На другому місці - визначення пріоритетності зон. Наприклад - дитяча має бути простора, а коридор і спальня можуть бути мінімальними, з базовим рівнем комфорту. Так само, щоб найкраще використати площу з заниженням стелі, ми відповідно розпланували санвузли: на першому рівні під сходами і на другому - в зоні максимального скосу даху.   Простір квартири загалом складної неправильної форми. Щоб не перевантажувати його агресивним оформленням, ми використали максимум світлих кольорів для полегшення сприйняття. Є лише декілька насичених кольорових акцентів, які притягують до себе увагу. Це виготовлені на замовлення металеві стелажі у вітальні та коридорі другого поверху та імітація червоної цегляної кладки на великій стіні у вітальні та дитячій.
 
Робота над цією квартирою була для нашої команди в чомусь викликом. Адже це був другий проект в аналогічному просторі з такою ж площею і розташуванням. Плюс замовники бачили першу реалізовану квартиру - тому їх очікування були високими і повторюватися ні в чому ніяк не можна було. Тому, ми зробили все можливе, щоб ні візуальне оформлення, ні планування не мало спільних рис, а використання простору було максимально функціональним.
 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!