Дизайн дворівневої квартири №1 на Марка Вовчка

Команда: Дмитро Котляров, Олександр Позняк, Ірина Франко-Шумейко, Ольга Марчук.

Рік реалізації: 2017.

Проект втілений.

В нас був нестандартний і захоплюючий досвід роботи з двома абсолютно однаковими квартирами в сусідніх новобудовах по вулиці Марка Вовчка. Обидві квартири однокімнатні, дворівневі, розміщені на 5 поверсі з мансардним другим рівнем.

Цікаво, що другі замовники  прийшли до нас після того, як побачили реалізований дизайн першої квартири. Публікуємо історію про перший проект, а згодом розкажемо, як складалася робота з другим.


У власників цієї квартири бачення простору житла було абсолютно відкритим. Єдине завдання для команди дизайнерів вони сформулювали коротко: максимально використати площу квартири. З одного боку в цьому бажанні немає нічого надзвичайного. Але треба розуміти, що квартира в першому рівні однокімнатна, а другий (мансардний) рівень має нахил даху. Плюс потрібно розмістити сходи. Обидва ці фактори зменшують корисну площу приміщення і треба шукати вихід, щоб ці втрати були мінімальними. Простір квартири нестандартний і розробляти його планування самотужки для власників було складно. Та не дивлячись на це, вони скептично ставилися до самої ідеї замовлення послуги дизайну. Перша зустріч з командою нашої Майстерні стала для них вирішальною в цьому плані і переконала, що варто інвестувати в грамотне планування житла, щоб отримати в першу чергу максимальну функціональність і в другу - унікальний візуальний образ. Отож, після виїздів на об’єкт, обмірів та декількох зустрічей з клієнтами ми запропонували такі рішення:  

Планувальна структура

Перший рівень

Перше, що змінили - це змістили вхід в квартиру. Раніше він вів одразу в вітальню, а зліва поряд з ним з під’їзду були двері в окреме господарське приміщення, типу “колясочної”. Це приміщення було придбане з квартирою, але потреби в ньому саме як в місці зберіганні дитячого візочка у замовників не було. Тому, ми запропонували включити “колясочну” до загального простору житла і за рахунок нього зробити прихожу, якої початково в квартирі не було взагалі. Забігаючи наперед скажемо, що комору нам вдалося облаштувати біля кухні. Отож, вхідні двері змістилися, а завдяки такому переплануванню у нас з’явилася прихожа, в якій облаштували досить великий гардероб (біля 6 м кв).    
 
На першому поверсі також розмістили кухню, санвузол та вітальню.

Центральним елементом квартири, який привертає увагу і організовує навколо себе простір стали сходи на другий рівень.

На них розміщена картина, а як продовження її - скляна перегородка, замість звичних перил. Простір під сходами використали максимально функціонально: з одного боку книжкові стелажі, з іншого - господарські зони зберігання.

Цікавим дизайнерським експериментом, який замовники з ентузіазмом підтримали стало винесення батареї у вітальні на колону замість стандартного розташування під вікном.

Пофарбована у яскравий колір вона з технічного предмету перетворилася на самодостатній і оригінальний елемент простору квартири. (Функцію батареї виконує рушникосушка). Завдяки приєднанню лоджії до квартири вдалося організувати відокремлене затишне робоче місце з компютерним столом та стелажами.

Кухня в нас вийшла “дерев’яно-дерев’яна”. Окрім самих фасадів кухонних меблів, ми запропонували стіну в зоні обіднього стола теж оформити масивом під дерево.


 
Важливим елементом стало облаштування невеликої комори, де можна зберігати господарські речі, побутову техніку, яка використовується нечасто, консервації і т.д. Як правило, такого приміщення завжди не вистачає у плануванні квартири, особливо невеликої.

Другий рівень

На другому поверсі ми розпланували спальню, дитячу кімнату, коридор та санвузол з ванною.


По бажанню замовників більша частина площі другого поверху була відведена дитячій кімнаті, спальню зробили мінімальною. Цей поверх мансардний, отож висота стелі тут різна і в окремих місцях скоси даху не дають можливості повноцінно використати площу. Але, незважаючи на це, ми спробували “відвоювати” максимум корисного простору. В спальні таким виходом стало спеціально виготовлене ліжко, в якого за узголів’ям є ніша під нахилом даху. В цю нішу наполовину заїжджає спальне місце і ліжко перетворюється на маленький диван, звільняючи кімнату.
На фото стрілками показана довжина ліжка в стані для сну і в складеному вигляді.

Незважаючи на обмежену площу, в спальній кімнаті розмістилися всі необхідні меблі: будуарний столик з дзеркалом, пуф, приліжкові тумби, стелажі для книг та різних дрібничок.

 
Дитяча дуже простора, по площі подібна до вітальні.

Багато світлих м’яких кольорів, прості конструкції та матеріали в оздобленні. В основі закладена максимальна функціональність, а не акцент на яскравість.

Завдяки великій площі в дитячій вдалося розмістити не лише спальне місце, але і додатковий диван, а також спортивний куточок.

Великий робочий стіл розташували під вікном, що дозволило максимально використати потік природного світла. Фактично, стіл є підвісною столешнею без ніжок - це робить його легким і немасивним. Його функціональність збережено за рахунок трьох зон зберігання-шухляд. Подібні зони зберігання є під спальним місцем та під диваном.

З житлом, яке має мансардний рівень завжди є багато нюансів з використанням корисної площі, скосами даху і т.д. Але перевагою цього поверху є нестандартні вікна, які цікаво виглядають в інтер’єрі і дозволяють отримувати різні потоки природного освітлення. Санвузли передбачені на обох рівнях квартири.
 

На першому поверсі встановили душову кабіну, на другому - ванну.
 
В основі тут прості форми і конструкції, стримане оформлення. Цікавим вибором стала плитка з орнаментом та негладкою поверхнею, яка нагадує середземноморські інтер’єри.

 
 

Візуальні рішення

Для того, щоб зробити простір квартири легким і об’ємним ми використали максимально світлі кольори. Серед них дуже вирізняються і гармонійно вписуються  яскраві елементи, які додають інтер’єру живості і соковитості. Це нестандартні каркаси столів у вітальні (журнального і робочого), абажури світильників, батарея, про яку ми вже згадували. Багато освітлення різного типу теж допомогло створити відчуття легкості і збільшити простір.
Яскравими акцентами стали кольорові подушки у вітальні та текстиль з елементами української вишивки у спальні (гобелен, подушки, килим на підлозі).

В інтер’єрі багато натуральних фактур і природних елементів. Наприклад, дерев’яні поверхні в кухні, спальні, коридорах притягують до себе увагу і викликають бажання торкнутися, щоб відчути їх на дотик. В цьому проекті по максимуму використано різні конструктивні елементи, щоб раціонально організувати невеликий простір. Це, наприклад, специфічна фурнітура, яка дозволяє нестандартно відкривати двері шаф, шухляди різної форми та розміщення. Багато меблів виготовлялися на замовлення: ліжко в спальні, стелажі, столи і журнальні столики, кухня та інше. В результаті замовники отримали функціональне житло з індивідуальним стилем, а ми здобули унікальний досвід як в двох однакових приміщеннях зробити абсолютно різні проекти. Та головним своїм досягненням в цій роботі вважаємо те, що ми переконали замовників повірити професіоналам і виправдали їхню довіру.
 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!