Клініка сучасної стоматології “Neolith” (м. Рівне)

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Ольга Марчук, Ірина Франко-Шумейко.

Рік реалізації: 2018.

Стан проекту: втілений.

Фото: Даша Гаврюсева.


Вперше серед наших проектів стоматологічна клініка такого рівня і формату. Вона єдина на західній Україні надає послуги в області імплантології певного типу. Засновник працює в сфері стоматології близько 20 років та має декілька стоматкабінетів в Рівному. Ця ж клініка в його баченні мала стати втіленням найвищого рівня та складності послуг і водночас максимального комфорту пацієнта.

Для нашої команди це означало, що технологічно складні послуги передбачають і непросте функціональне зонування. Це не стандартний стоматкабінет, де мінімальний зрозумілий набір зон, а заклад з набагато складнішою функцією та рівнем надання послуг. Тому - першим і головним завданням дизайнерів було з’ясувати особливості організації роботи майбутньої клініки. Це потрібно для того, щоб знати:

Важлива специфіка цього проекту - насиченість комунікаціями, які потрібні для роботи обладнання. Це вода, струм різних напруг, вентиляція, кондиціонування, тиск повітря від компресора. Комунікації підводилися до робочих місць під підлогою та по стелі.

Особливості приміщення

Приміщення під клініку знаходиться на другому комерційному поверсі в житловому будинку-новобудові. Площею 200.00 м. кв., правильної прямокутної форми, воно має одну специфічну особливість - майже всі вікна розташовані вздовж однієї стіни. Орієнтація вікон на північний схід, з яскравим сонячним світлом вранці, до опівдня.
 
Скляний фасад клініки.
Великим плюсом було те, що це новобудова: відкритий простір з колонами, без внутрішніх стін давав можливість різного планування.
 
Конструктивний план приміщення. Вікна розташовані на стіні справа від входу та вздовж всієї правої сторони. (позначено помаранчевим кольором). Червоним позначені конструкції (стіни), які будуть змонтовані.
Стан приміщення до початку робіт.

Функція закладу та зонування

Набір робочих кабінетів клініки був визначений замовником, відповідно до функціональних процесів:
 
Один з лікувальних кабінетів.
До цього набору ми додали рецепцію з зоною очікування, кабінет директора, кімнату для відпочинку, кімнату для персоналу, душову, окремі санвузли для персоналу та пацієнтів.
 
Зона очікування та рецепція.
Рецепція або репрезентативна вхідна зона з місцем для очікування - потрібний елемент будь-якого офісу, а тим більше закладу, який працює з клієнтами.
Коридор клініки з боку рецепції.
Кабінет директора теж має зрозуміле функціональне призначення.
 
Кабінет директора.
Службове приміщення.
 
Рентген-апарат.
На рахунок приміщень для персоналу, то це кухня-їдальня з зоною зберігання одягу та місцем для відпочинку. Специфіка роботи клініки така, що тут проводять складні і довготривалі по часу процедури, то ж кімната персоналу обов’язково має бути велика по площі з достатнім місцем для відпочинку.
Фінальне планування клініки.
Мабуть, ще в жодному проекті в нас не було так багато зустрічей з замовником, при чому з мінімальними інтервалами інколи всього в один-два дні між ними. Вони були потрібні для того, щоб якомога чіткіше зрозуміти функціонал майбутньої клініки і втілити його в зонуванні.
 
План обладнання.
Окрім спілкування з замовником, наша команда досліджувала проекти закордонних стоматологічних клінік та вивчала інформацію про обладнання, специфіку комунікацій, яка є у відкритому доступі.
 
Приклади стоматологічних кабінетів.
Великим плюсом було те, що у замовника є декілька стоматкабінетів і була можливість відслідкувати деякі функціональні процеси там. Хоча це невеликі стандартні кабінети з набагато меншим функціоналом ніж клініка, але можливість побачити процес роботи персоналу була дуже корисною.
 
Схема освітлення.
Наприклад, спочатку ми планували розміщувати кожне стоматологічне крісло посередині кабінету, на однаковій відстані від бічних стін.
Але, згодом дослідили, що достатньо проходу лише з правого боку від пацієнта: лікар працює з цієї сторони, а зліва рухається лише помічник (асистент). Тому, можна розташовувати крісла ближче до стіни, це зекономить площу і оптимізує простір.
 
Основний робочий простір, розділений скляними стінами.
Один з відокремлених лікувальних кабінетів.

Після аналізу приміщення та функціональних потреб закладу ми сформували варіанти планувань, кожне з яких задовольняло б всі поставлені замовником вимоги. Їх вийшло чотири. Вони різняться і за орієнтацією відносно інсоляції, і за принципом зонування всередині клініки. Далі разом з замовником обговорили особливості та переваги кожного з варіантів.

 
Варіанти планувань.
Через те, що набір приміщення великий за чисельністю ми мусили планувати коридори. Але не хотілося втрачати через них корисну площу і тому, розробляючи різні варіанти планувань, намагалися зменшити ці транзитні зони.
 
З очевидних умов - зони, призначені для пацієнтів мали знаходилися поряд і близько до рецепції, а адміністративно-службові приміщення, навпаки, віддалено.
 
Навігація в коридорі клініки.
Так буде комфортно для клієнтів клініки, коли не потрібно блукати приміщенням в пошуках потрібного кабінету чи санвузла. Так само і працівники під час відпочинку мають відчуття приватності і спокою.

Візуальна концепція

Стиль і матеріали оформлення приміщення ми підбирали, враховуючи, що природного світла небагато і майже все воно розташоване з одного боку. Для того, щоб за цих умов зробити простір максимально легким і світлим, внутрішні перегородки між робочими місцями запропонували робити зі скла.
 
Більша частина лікувальних кабінетів розташована вздовж стіни з вікнами головного фасаду.
Вони зонують простір між стоматологічними кріслами і дають відчуття приватності кожному пацієнту (скло частково матове) та в той же час пропускають максимальну кількість світла і не роблять простір важким.
  Друга складова концепції - світлі кольори. Це теж пов’язано з невеликою кількістю природного світла, а також з тим, щоб дотриматися стриманості, яка доречна медичному закладу. В основі білий з легкою текстурою каменю для підлоги та стін і в поєднанні з світло коричневим текстури дерева.
Природність матеріалів додає приміщенню тепла і пом’якшує сприйняття закладу як суто медичного.
 
Рентген-кабінет.
Це перший в нашій роботі проект, в якому концепцію оформлення ми будували в зворотньому напрямку ніж звичайно. Як правило, ми формуємо загальний стиль, а тоді під нього підбираємо матеріали опорядження, меблі, інші елементи. А в цьому проекті, через те, що це медичний заклад і головним є обладнання - першим етапом став вибір стоматологічних крісел.
 

Спочатку замовник визначився та замовив крісла, які б технологічно його влаштовували. І вже після цього, враховуючи їхній зовнішній вигляд, ми формували загальний стиль приміщення.

Санвузол.

Основою успіху цього проекту стала тісна співпраця з замовником і велика кількість робочих зустрічей. Це дало можливість дизайнерам максимально глибоко дослідити функціональні процеси і запропонувати оптимальне зонування, рішення по комунікаціях та візуальному оформленню.
 
Для нас досвід проектування медичного закладу такого рівня був цікавим і унікальним. Запрошуємо і вас оцінити результат - з травня 2019 року клініка сучасної стоматології Neolith вже працює і приймає клієнтів, за адресою вулиця Соборна 285 а. Телефонуйте +38 096 812 45 05.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!