Реконструкція Будинку культури під регіональний ЦНАП у м. Березне

Замовник та інвестор - Відділ культури і туризму Березнівської райдержадміністрації.

Команда: Дмитро Котляров, Петро Степанюк, Олександр Позняк, Ірина Франко-Шумейко, Олена Ромашко, Богдан Мовчун, Павло Алексєвич, Андрій Ничипорук.

Рік реалізації: 2018.

Проект в будівництві.


Майстерню МОСТ реалізовувати цей проект запросив Олег Піщанський - на той час головний архітектор, а зараз заступник голови Березнівської райдержадміністрації. Головними контактними і ключовими особами з боку замовника були Олег Піщанський та начальник ЦНАП в м.Березне - Анастасія Власюк.

Попередньо перед командою Майстерні МОСТ стояло завдання розробити проект реконструкції існуючої будівлі ЦНАПу відповідно до актуальних норм. Та, маючи досвід проектування рівненського обласного центру надання адмінпослуг і оглянувши нинішню будівлю та її розташування, ми запропонували замовнику не зупинятися на одному існуючому варіанті, а розглянути ситуацію більш ширше і переглянути всі інші потенційно можливі локації для розміщення оновленого ЦНАПу. Провівши пошук замовник для розгляду запропонував ще два приміщення: колишній кінотеатр імені Небесної Сотні та Районний центр зайнятості (приміщення Будинку культури).
Ми провели порівняльний містобудівельний аналіз даних трьох локацій. Для аналізування вибрали такі категорії як радіуси пішохідної та транспортної доступності будівель, рівень артикуляції, кількість паркомісць, загальну площу під реконструкцію та ін.

Транспортна доступність всіх трьох локацій

Після аналізу ми з'ясували, що по логістиці всі три об'єкти займають приблизно однакове положення - в пішохідній доступності від центру, але досить далеко від автовокзалу. Не забуваймо, що це районний ЦНАП, отже відвідувачі будуть їхати з навколишніх сіл. По цій же причині важливою є кількість паркомісць, які можна облаштувати. Тут найкраща ситуація була в розташування Будинку культури.
По артикуляції (візуальній впізнаваності) найкраще виділялося існуюче приміщення ЦНАПу.
Для формування ескізних скетчів перепроектування кожної локації ми взяли класичну структуру побудови ЦНАП: open-office, back-office та допоміжні приміщення. Насправді, open-office (операційний зал) - це лише вершина айсбергу, яку бачать відвідувачі, а більша частина об'ємів роботи та працівників центру знаходиться в закритих приміщеннях. Ця структура, а також відома кількість робочих місць та площа дають розуміння того, як коректно і в якому співвідношенні треба розмістити різні зони на ескізному варіанті перепроектування. Отож, кінцева “ідеальна” локація майбутнього ЦНАПу має задовольняти критерії і місткості, і розташування приміщення.


 
В підсумку, після порівняння трьох локацій (будівель) та довгих спільних дискусій, було прийнято рішення зупинитися на приміщенні Будинку культури.
Після цього ми приступили до розробки вже детальних попередніх ескізів: розміщення робочих місць, інших приміщень, розрахунку площі, прилеглої території під паркомісця, дитячого майданчика і т.д. За цими ескізами розробили базову візуалізацію та кінцевий проект.


Базовим композиційним рішенням було влаштування антресолі (внутрішнього балкону) в об'ємі головного операційного залу. Цей планувальний прийом дозволив звільнити максимальну площу зони open-office для роботи з клієнтами. Водночас back-office, з приміщеннями керівника та персоналу, візуально було поєднано з основним приміщенням операційного залу.
Зона для реконструкції мала високу стелю (колишнє приміщення дискоклубу). Вона вмістила в себе операційний зал із зоною для клієнтів. Облаштування другого поверху (антресолей) з одного боку дозволило ефективно та економно використовувати існуючий простір, а з іншого - створило відчуття прозорості та відкритості всіх процесів, що відбуваються в Центрі надання адмінпослуг.

 
Кабінет директора теж розташовано на антресолях, звідки він вільно бачить відвідувачів та роботу працівників open-office, а вони, в свою чергу, бачать його. З досвіду роботи Рівненського ЦНАПу такий формат відкритості, а саме фізична присутність керівника в операційному залі дуже позитивно відображається на ефективності роботи.
 

В стилістиці дизайну майбутнього Центру надання адмінпослуг ми використали елементи лофту, які дуже органічно поєднуються з автентичними цегляними стінами будівлі.

 
Операційний зал перекликається концепцією оформлення з залізничним вокзалом - такими елементами як величезний годинник на стіні, місця для очікування відвідувачів та інше.


Станом на червень 2018 року проект реконструкції частини будівлі Будинку культури під ЦНАП в м. Березне пройшов всі необхідні експертизи, затверджений і переданий замовнику для реалізації. Замовник вирішує питання з фінансуванням, щоб розпочинати будівельні роботи.



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!