Гастро-бар “Check-in”

Команда: Олександр Позняк, Дмитро Котляров, Ольга Марчук, Марія Наконечна, Дмитро Захожий, Петро Степанюк.

Рік реалізації: 2018.

Проект втілюється.


Замовлення дизайну кафе/ресторанів трапляються в нашій роботі не так часто як квартир чи будинків. Працювати над проектами закладів загалом складніше, ніж над приватними помешканнями, бо потрібно врахувати не просто смак і вподобання власника. Дизайнери відповідальні за створення візуальної концепції, яка в майбутньому буде робити заклад комерційно успішним. Прийняті функціональні та художні рішення, мають бути актуальні і свіжі багато років, на протязі яких їх будуть постійно оцінювати відвідувачі.
І ще одна, не менш відповідальна частина роботи в таких проектах - підібрати довговічне і якісне опорядження, матеріали та меблі. Адже ступінь їх експлуатації в закладі харчування набагато вища, ніж в приватному будинку/квартирі.

Фасад закладу.

Функціональне планування. Візуалізації та зміна концепції

Приміщення, яке заплановане під заклад громадського харчування, знаходиться в будівлі колишнього універмагу, на центральній площі міста. Це площа майже 100 м.кв. на першому поверсі та частина підвалу. В замовника була ідея до основного залу додатково облаштувати відкриту літню терасу, але він не до кінця був впевнений в її доцільності.
Перш за все ми виїхали на об’єкт і проаналізували приміщення. Паралельно спілкувалися з замовником і, маючи інформацію про його бачення закладу, сформували функціональне зонування. Воно таке: на першому поверсі розміщується загальний зал, санвузли, кухня, а в підвалі склад та господарські приміщення. Туди ми запропонували зробити прямий вихід з кухні - для зручності і швидкості пересування працівників. Другий вихід з підвалу веде назовні, через нього вивантажують продукти, інвентар і т.д. Дизайн для підвального поверху не розробляли, сформували лише функціональну схему з організацією комірок та зон зберігання. Це суто господарська частина закладу.
На початку нашої роботи у замовника були сумніви, чи задіювати підвал в плануванні. Нам вдалося переконати його, що використання цієї зони під склад буде раціональним рішенням і дозволить зекономити площу першого поверху. Бо інакше для господарських потреб треба було б виділяти додаткове місце поряд з кухнею.


Ще один привід для сумнівів був в тому, чи варто робити біля закладу терасу. Ми були впевнені, що в цьому конкретному випадку це буде практичний і комерційно вдалий хід. Приміщення знаходиться на центральній площі, де активний пішохідний рух, тому в теплу пору року тераса буде користуватися успіхом. При порівняно невеликих фінансових вкладеннях на її добудову, вона створює додаткові місця, привертає увагу і формує імідж відкритого до відвідувачів закладу. Окрім того, біля будівлі є достатньо місця для компактної добудови і це стало вирішальним фактором “за” терасу.

Фасад збоку. Зліва видно пандус до вхідних дверей, справа - добудована тераса.

Вигляд з боку тераси на вхідну зону та площу міста.

Тераса.

Після того, як питання з функціональним зонуванням узгодили, дизайнери приступили до візуалізацій основного залу в форматі ресторану. Такою замовник бачив спочатку концепцію закладу. Це приглушене світло, масивні м’які меблі, фантазійний декор і важкі штори на вікнах.


Перші візуалізації закладу в ресторанному форматі.

Але, маючи готові візуалізації і зваживши плюси і мінуси формату ресторану в конкретній локації, замовник змінив свою думку. Він вирішив, що більш доречним та комерційно вдалим буде демократичний формат кафе. І ця концепція стала фінальною.

Візуальний стиль

Змінюючи перші візуалізації ресторанного формату ми додали більше активних кольорів, збільшили кількість освітлення та місць для відвідувачів. Масивні меблі замінили на легші, залишивши м’які дивани в окремих зонах.

Зліва м'яка зона, правіше в глибині барний стіл та бар.

Кафе мало стати місцем, куди однаково приємно зайти вдень перекусити, а ввечері зібратися з компанією друзів. Атмосфера легка і стильна, і після зміни ресторанного формату стала більш орієнтована на молодь і відвідувачів середнього віку.

Барна стійка, зліва - вхід в санвузол для відвідувачів, справа - вхід в кухню.

Загальний зал ділиться на зони за рахунок оформлення та різних меблів.


Це більші і менші столики, м’які частини та по центру загальний довгий стіл “барної” висоти.
По центру барний стіл. Вигляд з боку бару.

Він виконує контактну функцію і об’єднує відвідувачів з різних компаній, які сидять за ним, спонукає до знайомства та спілкування. Розрахований орієнтовно на 20 осіб.

Барний стіл. Вигляд з боку м'якої зони.

Після того, як замовник змінив концепцію ресторану на демократичне кафе, ми запропонували зробити центральний акцент в оформленні на тематиці стріт-арту. Для цього залучили до роботи рівненського художника Cash River, який працює в стилі леттерінг. Досвід такої творчої співпраці став для нашої команди дуже цікавим.

По центру підлоги авторське напис-панно в стилі леттерінг.

Художник створив напис на підлозі, полотна на стінах основного залу та м’якої зони, на терасі і на головному фасаді. Такий стиль поєднується з концепцією, додає самобутності і створює унікальне “обличчя” закладу. Великим плюсом є те, що це авторські роботи, а не стандартні розтиражовані постери чи шрифти.

Постери на стінах та оформлення стіни в м'якій зоні - авторські роботи художника.

Що стосується матеріалів опорядження, то стіни будівлі дозволяли частково залишити натуральну почищену цеглу і доповнити її декоративною гіпсовою.
Всі меблі виготовлялися на замовлення: столи, стільці, барна стійка та барні стільці. Основний матеріал - суцільний неклеєний масив деревини.
Стеля декорована кубоподібними сталевими рейками “під дерево”. Такі ж елементи використані для зонування залу.

Елемент кубоподібної рейкової стелі.

Справа видно елементи зонування залу "під дерево".

Вигляд залу з боку діджейського пульту, біля головного входу.

Візуальний стиль оформлення продовжується і в санвузлах.




В підсумку, команда дизайнерів вдячна нашому замовнику за те, що, не маючи досвіду співпраці, і навіть не будучи знайомими до цього - ми працювали на одній хвилі. Самостійно приймали багато функціональних та стильових рішень, і практично всі замовник підтримав. Роботу не ускладнювало навіть те, що ми знаходимося в різних містах.
Втілення проекту теж проходить злагоджено і легко, ми постійно на зв’язку і періодично виїжджаємо на об’єкт для контролю. Станом на початок березня майже всі роботи завершені, залишилося дочекатися виготовлення меблів і 8 березня замовник планує відкриття.
Дивіться відеозйомку втіленого проекту (квітень 2019 року).
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!