Argon: будинок з погребом, терасою та літньою кухнею (м. Рівне)

Команда: Дмитро Котляров, Микола Ткачук, Максим Терехов, Олена Ромашко, Петро Степанюк, Андрій Ничипорук.

Рік реалізації: 2018.

Проект у будівництві.

Індивідуальний житловий будинок з правильно облаштованим функціональним погребом та господарською літньою кухнею - такими були бажання замовника. Завданням команди Майстерні МОСТ було поєднати їх з вузькою витягнутою ділянкою невеликої площі, яка в одному з кінців має різкий нахил вниз.  

Як обирали поверховість будинку та розміщення на ділянці

Спершу треба було визначитися з тим, на скільки поверхів буде будинок. Тому ми розробили два варіанти планування: двоповерховий будинок з мансардою і одноповерховий. Зараз більш популярні будинки з мансардними поверхами, але разом з замовником ми зупинилися врешті на другому варіанті. Пояснимо чому. В цьому проекті були ще два фактори, які треба було враховувати при плануванні поверховості будинку. Це витягнута форма ділянки і потреба розмістити на ній не лише будинок, а ще й літню кухню.
 

Вигляд головного фасаду будинку з парканом

 
   

І без паркану

 
Ідея об’єднати під спільним дахом будинок і будівлю кухні стало тією "останньою краплею”, яка врешті переконала і нас, і замовника на доцільності саме одноповерхової забудови. Це виглядає таким чином, що кухня розташована на задньому дворі і з'єднана з будинком внутрішньою терасою з дерев’яним настилом (підлогою). Тераса з двох боків закрита будинком, з третього літньою кухнею, а четверта її сторона відкрита і виходить в двір.
 

Правий бік будинку. Зліва-направо: вікно кухні, вітальні, тераса


 

План благоустрою ділянки


На терасу виходять великі скляні двері вітальні, які в теплу пору року можна відкривати навстіж і тоді тераса стає логічним продовженням зони вітальні.

Тераса. Зліва скляні двері вітальні, справа на задньому плані - вихід у внутрішній двір


  Зупиняючись на такому плануванні ми розтягуємо одноповерховий будинок вздовж нашої вузької ділянки, за ним розміщуємо будівлю кухні і отримуємо додатковий бонус у вигляді місця відпочинку на терасі між ними. Плюс цього планування ще й в тому, що таким чином ми зонуємо прибудинкову ділянку: є частина двору, яка видима з боку входу, умовно кажучи гостьова. З неї можна зайти в будинок через центральний вхід, а можна обійти будинок справа і потрапити одразу на терасу.
 
  А є задній двір за літньою кухнею, який візуально закритий для відвідувачів. Тут можна відпочивати, чи займатися господарськими справами, наприклад, навіть посадити невеличкий город. Ділянка в задній вузькій частині має крутий нахил землі вниз, але нам вдалося вмістити всі будівлі на рівній її частині, а на схилі розмістити задній двір.
 

Задній двір. Лівіше будівля кухні, правіше - будинок. Між ними видно вхід на терасу


 

Планування внутрішнього простору будинку

Зонування будинку зробили відносно умовної центральної осі, яка ділить його на дві частини. Головний вхід веде в прихожу, з якої є вхід в гараж та кухню-вітальню. По лівому боці розміщені гараж, санвузол з душевою кабіною, котельня, пральня, ще один санвузол з ванною і три спальні. Справа від осі - об’єднана кухня-вітальня, далі як продовження будинку відкрита тераса і за нею літня кухня з санвузлом та підвалом. В’їзд в гараж знаходиться одразу навпроти в’їздних воріт, поруч з головним входом в будинок. Дуже зручно, що гараж близько до виїзду з ділянки, він є частиною будинку і в нього можна потрапити не виходячи на вулицю.
 

Планування будинку та інших приміщень. Стрілкою показаний головний вхід в будинок


  Ще один нюанс, який впливав на планування будинку - це потреба розташувати кухню з боку головного фасаду так, щоб з кухонного вікна було видно ворота і хто виходить/заходить в будинок. Ніби нічого складного і дійсно потрібно, але, щоб досягнути цього, ми тричі змінювали планування, по різному намагаючись розташувати кімнати. Адже ділянка вузька, тому особливої можливості експериментувати не було. Врешті ця ціль була досягнута і в кухні є кутове вікно на фасаді будинку.
 
  Ми вже згадували про те, що це одноповерховий будинок з невеликим по висоті горищем, тобто у всіх кімнатах є класична рівна стеля. Але вітальню ми запропонували замовнику зробити без перекриття, залишивши відкритий простір до даху, в якому видно мансарду та дерев’яні балки. Це водночас має оригінальний вигляд, і візуально збільшує простір.
 

Вигляд будинку з правого боку


 

Літня кухня

Літня кухня призначена як для господарських потреб (наприклад, заготівля консервацій), так і для відпочинку. В ній є камін з мангалом, підведені всі комунікації (світло, вода, газ) і плюс є окремий санвузол. Вихід з кухні веде на терасу і в теплу пору року вони стають загальною зоною релаксу.
 

Вигляд будинку з лівого боку. Зліва видно вхід на терасу, справа на задньому плані - ворота.


 

Погріб

Влаштування погребу було однією з важливих частин цього проекту. Замовник хотів “правильний”, функціональний підвал, в якому можна буде довготривало зберігати харчові продукти/овочі/консервації і т.д. Відповідно він мав будуватися по певній технології, а не просто заливатися монолітним бетоном з гідроізоляцією. В наших інженерів вже був досвід будівництва такого підвалу в іншому проекті, тому ми мали можливість показати його замовнику. В результаті погріб запланований з повним дотриманням технологій, які зберігають в ньому потрібний мікроклімат. Це глинобитна підлога, зверху викладена пористою цеглою на ребро, стіни без гідроізоляції, “дихаючі”, обмазані глиною, є приточна і витяжна вентиляція. Завдяки такій технології в погребі є циркуляція повітря, яка убезпечує від сирості і цвілі продукти, які в ньому зберігаються. Вхід в підвал знаходиться з заднього боку літньої кухні.
Зараз клієнт активно займається будівництвом, будинок вже на етапі зведення стін.
 

Ми здійснюємо авторський нагляд і регулярно контактуємо з замовником та його виконробом. Попереду розробка дизайну інтер’єру.
 
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!